İSTANBUL
Giriş Tarihi : 25-12-2022 16:06

Aleviler Yenikapı'da buluştu

Büyük Alevi Kurultayı'nın ilk konuşmasını gerçekleştiren, Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Mustafa Aslan, "Bize inancımızı tarif etmekten, tanımlamaktan vazgeçin. Sizin göreviniz bizi tanımak" ifadelerini kullanarak iktidara seslendi. Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Celal Fırat, "Bir Alevi, cumhurbaşkanı olamaz diyorlar. Biz de diyoruz ki bal gibi olur." ifadelerini kullandı.

Aleviler Yenikapı'da buluştu

Alevi kurumlarının "Laik ve demokratik Türkiye için" çağrısıyla düzenlenen Büyük Alevi Kurultayı, binlerce kişinin katılımıyla Yenikapı Kültür Merkezi'nde gerçekleştiriliyor. Kurultayın sonunda Cumhuriyetin ikinci yüzyılı için taleplerin yer aldığı bir manifesto oluşturulacak.

Kurultay öncesi sahne önüne beyaz mumlar konuldu. Alevilerin "Çerağ uyandırmak" olarak adlandırdığı dualarla başlayan kurultay, semah töreniyle devam ediyor.

Kurultayda, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun ve HDP Eş Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar'ın gönderdiği mesajlar okundu. Kemal Kılıçdaroğlu'nun gönderdiği mesajın okunmasının ardından salonda "Hak, hukuk, adalet" sloganı atıldı.

Duvar'dan Aynur Tekin'in haberine göre; Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Demokratik Alevi Derneği, Alevi Kültür Dernekleri, Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı ve Alevi Bektaşi Federasyonu'nun çağrısıyla yapılan kurultayın sonunda bir manifesto açıklanacak.

Kurultayın ilk konuşmasını Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Mustafa Aslan yaptı. Konuşmaya, "Hukuksuzluğun ve tekçiliğin karşısında kurulmuş bir kurumuz" sözleriyle başlayan Aslan, iktidarın Alevileri bir güvenlik sorunuymuş gibi ele alıp İçişleri Bakanlığı eliyle harekete geçtiğini belirtti.

"Her yurttaşın hakkı olan hizmetleri, Alevilere lütufmuş gibi görüyorlar. Eşit yurttaşlık talebinin altını boşaltmak için Alevi köylerine döşenen asfalt, sanki lütufmuş gibi bir algı yarattılar" diyen Aslan, ayrıca Alevi inanç temsilcileriyle görüşülmeden tepeden inme bir yaklaşımla Kültür Bakanlığı altında kurulan Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı'nı da eleştirdi.

Aslan şu ifadeleri kullandı: "Hızır paşalarıyla demokratik atılım getirdiler. Sanki bir Diyanet yetmiyormuş bir de Alevi Diyaneti kurmaya, Alevileri kontrol altına almaya çalışıyor. Bizi görmeyen iktidar şunu bilsin ki Alevilerin bu ülkede 'Laik ve demokratik Türkiye'den başka bir şiarı yok."

'TÜM KİMLİKLERİN EŞİT YURTTAŞLIĞINI TALEP EDİYORUZ'

Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Celal Fırat, salonu "İkinci yüzyıla sevgi ve muhabbetle girelim" diyerek selamladı.

Laik bir ülke için Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılması gerektiğini belirten Fırat, "Sadece Alevilerin değil, tüm kimliklerin eşit yurttaşlığını talep ediyoruz" dedi.

Alevilerin "İslam içi, İslam dışı", "Alisiz Alevilik" gibi tanımlamalarla bölünmeye çalışıldığını belirten Fırat, "Siz Alevileri tanımlama hakkını nereden alıyorsunuz?" diye sordu.

Kamusal alanda ayrımcı ve inkarcı politikaların etkisini artırdığını ifade eden Fırat şöyle devam etti:

"Alevileri katledenlerin ismi kamusal alanlara veriliyor. İnsanlar sadece Alevi olduğu için ucube mülakat düzeniyle mülakatlardan eleniyor. Meydanlarda Alevi kimliği yuhalatılıyor. Bir Alevi, cumhurbaşkanı olamaz diyorlar. Biz de diyoruz ki bal gibi olur."

AdminAdmin