GÜNCEL
Giriş Tarihi : 04-10-2022 18:58

Gençler depresyonda

Avustralya’da yapılan ruh sağlığı çalışmaları, ekran başında geçirilen süre ile gençlerin bildirdiği depresyon arasındaki bağlantıyı araştırıyor. Gençlerde depresyon oranları eskiye göre daha yüksek. Depresyon belirtileri yüksek olan kişilerin ekran kullanma oranları da daha yüksek.

Gençler depresyonda

Avustralya’daki kar amacı gütmeyen ruh sağlığı kuruluşu Black Dog Institute tarafından yapılan yeni bir araştırma, depresyonun özellikle gençler arasında artmakta olduğunu ve bunun artan ekran süresiyle bağlantılı olduğunu ortaya koydu.

Black Dog araştırması, ergenlerin yüzde 15'inden biraz fazlasının depresyonla uyumlu semptomlar bildirdiğini, kendine zarar verme ve intihar düşüncelerinin yüksek oranlarda olduğunu ortaya çıkardı. Genç kızlar arasında durum daha da vahim ve depresyon oranları son 14 yılda iki kattan fazla arttı.

6 binden fazla genç katıldı

Black Dog Enstitüsü'nden klinik psikolog Aliza Werner-Seidler, "Gençlerde depresyon oranları eskiye göre daha yüksek. Depresyon belirtileri daha yüksek olan kişilerin ekran kullanma oranları da daha yüksek" dedi.

Dr. Werner-Seidler, Enstitü'nün beş yıl boyunca 134 okulda 6 binden fazla Avustralyalı lise öğrencisinin ruh sağlığını takip eden çalışmasında yer alıyor. Çalışma, özellikle genç kızlarda ekran süresi ve depresyonun bağlantılı olduğunu ortaya koyarken, Dr. Werner-Seidler artan ekran kullanımının gençlerde gerçekten depresyona neden olduğu sonucuna varmak için henüz çok erken olduğu konusunda uyardı.

Destek almakta zorlanıyorlar

Araştırma ayrıca, son 14 yılda depresyonun yaygınlığında yüzde 72'lik bir artış olmasına rağmen, birçok genç yetişkinin yalnız olduğunu ve ihtiyaç duydukları ruh sağlığı desteğini almakta zorlandığını da ortaya çıkardı.

Queensland Üniversitesi'nden Asad Khan, 11-15 yaş arası 570 binden fazla gencin katıldığı büyük bir küresel araştırmaya öncülük etmişti ve ekran başında geçirilen zaman ile zihinsel ve fiziksel sağlık sorunları arasında güçlü bir bağlantı bulmuştu. Dr. Khan, "Şimdi bilim camiası umutsuzca nedensel mekanizmayı anlamaya çalışıyor çünkü ilişkinin iki yönlü olabileceğine dair spekülasyonlar var. Sosyal medya kullanan insanların bir tür ruhsal bozukluğa sahip olma olasılığı daha yüksek. Öte yandan, depresyonda olan ya da bazı ruhsal sorunları olan çocukların ekran kullanma olasılığı daha yüksek" diyor.

Sorunlar ekrana itiyor

Geçen yıl yayınlanan bu araştırmada, günde birkaç saatini video oyunları oynayarak, televizyon izleyerek ve sosyal medyada gezinerek geçiren gençlerin fiziksel ve ruhsal sağlıkları arasındaki ilişkiyi incelemek için anket verileri kullanıldı. Dr. Khan, "Çalışmamızdan nedensel bağlantı henüz belirlenemedi ancak ruh sağlığı sorunları olan çocukların daha fazla ekran süresi kullandığına dair güçlü bir veri var” dedi.

AdminAdmin