KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 06-10-2022 14:25

2022 Nobel Edebiyat Ödülü'nü Annie Ernaux aldı

2022 Nobel Edebiyat Ödülü'ne Fransız yazar Annie Ernaux layık görüldü.

2022 Nobel Edebiyat Ödülü'nü Annie Ernaux aldı

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi bugün yaptığı açıklamada, Fransız yazar Annie Ernaux'nun "kişisel hafızanın köklerini, yabancılaşmalarını ve kolektif kısıtlamalarını ortaya çıkarma cesareti ve objektif bakışı nedeniyle" 2022 Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazandığını söyledi. Eserlerinin çoğu otobiyografik olan Ernaux 82 yaşında.

Geçtiğimiz yıl prestijli Edebiyat Ödülü İngiliz-Tanzanyalı yazar Abdulrazak Gurnah'a verilmişti. Ödülü bir önceki yıl Amerikalı şair Louise Gluck kazanmıştı.

Diğer ödüllerin sahibi

Edebiyat Ödülü bu hafta İsveç'in başkenti Stockholm'de açıklanan dördüncü Nobel ödülü oldu. Pazartesi günü Tıp Ödülü, soyu tükenmiş homininlerin genomları ve insan evrimi üzerine yaptığı keşifler sebebiyle İsveçli paleogenetikçi Svante Paabo'ya verildi.

Salı günü, fizikçiler Fransız Alain Aspect, ABD'li John Clauser ve Avusturyalı Anton ZeilingerAlbert Einstein'ın "uzaktan ürkütücü eylem" olarak nitelendirdiği kuantum dolanıklığını kanıtlamaya yardımcı olan deneysel araçlar geliştirdikleri için Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

Dün ise Carolyn Bertozzi, Morten Meldal ve Barry Sharpless adlı bilim insanları, moleküllerin istenilen bileşikleri oluşturmak üzere bir araya gelmesini sağlayan ve hücre biyolojisine ışık tutan reaksiyonları keşfettikleri için Kimya Ödülünü kazandılar.

10 milyon kron verilecek

Ödülleri kazananlara 900 bin dolara karşılık gelen 10 milyon İsveç kronu verilecek. Ödüller 10 Aralık'ta sahiplerine dağıtılacak.

Nobel sezonu yarın Oslo'da açıklanacak tek Nobel olan ve merakla beklenen Barış Ödülü ile devam edecek. Tahminler bu yılki ödülün Ukrayna'daki savaş ya da iklim konusunda olabileceği yönünde ilerliyor.

AdminAdmin