GÜNCEL
Giriş Tarihi : 06-10-2022 13:05

Türkiye'nin yeni İsrail Büyükelçisi belli oldu

Türkiye'nin yeni İsrail Büyükelçisi'nin daha önce 3 yıl Kudüs Başkonsolosu olarak görev yapan Şakir Torunlar olduğu öğrenildi

Türkiye'nin yeni İsrail Büyükelçisi belli oldu

İsrail ve Türkiye arasında yürütülen normalleşme sürecinin ardından ilişkilerin tekrar büyükelçi seviyesine çıkarılmasına karar verilmesiyle Şakir Torunlar'ın Türkiye'nin yeni Tel Aviv Büyükelçisi olduğu öğrenildi. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun çarşamba gece saatlerinde yeni görev yerlerini tebligatta bulunmak için büyükelçilere telefon açtığı belirtildi. 

Türkiye'nin yeni Tel Aviv Büyükelçisi Şakir Torunlar oldu. 

Torunlar, 2010-2013 yılları arasında Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosu olarak görev yapmıştı. Kudüs'te görev yaptığı dönemde Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Torunlar'a ülkesinin en büyük devlet nişanı olan “Kudüs Yıldızı Nişanı”nı vermişti.

19 Eylül'de İsrail Dışişleri Bakanlığı Komitesi, Irit Lillian’ın Ankara Büyükelçisi olarak atanmasına karar vermişti. 

YENİ ATAMALAR...

Yinanç'in öğrendiğine göre Türkiye Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği'ne Feridun Sinirlioğlu yerine Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal'ın getirilmesi öngörülüyor.

Türkiye'nin yeni Londra Büyükelçisi'nin ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun özel müşaviri ve Dış Politika Danışma Kurulu üyesi olarak görev yapan Koray Ertaş'ın olmasının planlandığı öğrenildi. Görevi mevcut olarak Büyükelçi Ümit Yalçın yürütüyordu. Ümit Yalçın'ın genç yaşına karşın emekliliğini istemesi bekleniyor.

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Faruk Kaymakçı'nın da Avrupa Birliği Nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliği'ne Büyükelçi atanması öngörülüyor. 

Atina'da görev yapan Büyükelçi Burak Özügergin'in yerine Kıbrıs-Yunanistan, Denizcilik-Havacılık ve Hudut Genel Müdürü Çağatay Erciyes'in atanması öngörlüyor.

TÜRKİYE İSRAİL'DEN BÜYÜKELÇİLERİNİ 2010'DA VE 2018'DE GERİ ÇEKMİŞTİ

İsrail-Türkiye ilişkileri uzun yıllar boyunca özellikle Filistin'in statüsü ve İsrail'in saldırıları nedeniyle iniş-çıkışlarla devam ederken, Mavi Marmara kriziyle dibe vurmuştu. 31 Mayıs 2010'da İsrail güçleri Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine uluslararası sularda baskın yapmış; baskında toplam 10 Türk vatandaşı hayatını kaybetmişti. Türkiye, bu baskından sonra dönemin büyükelçisi Oğuz Çelikkol'u geri çekmiş ve 2016'ya kadar ilişkileri ikinci katip seviyesinde tutmuştu. 

2016'da yürütülen normalleşme süreci sırasında iki ülke birbirine karşılıklı büyükelçi atamış, ancak Aralık 2017'de dönemin ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını ilan etmesi ve ABD Büyükelçiliği'nin Tel Aviv'den Kudüs'e taşıması ilişkilerde yine kırılmaya sebep olmuştu. 

Filistinlilerin tepki protestolarında sivillere yönelik saldırılar nedeniyle çok sayıda insan öldü ve yaralandı. Bunun üzerine Türkiye 15 Mayıs 2018'de Tel Aviv büyükelçisini istişareler için merkeze çağırdı. Bugüne kadar ülkeler tekrar büyükelçi atamasında bulunmamıştı. 

AdminAdmin