GÜNCEL
Giriş Tarihi : 30-05-2023 16:02

The Telegraph: Erdoğan iktidarda kalınca Avrupa rahat bir nefes aldı

“Avrupa’daki liderlerin çoğu, Türkiye AB'den uzak durduğunda kendilerini daha rahat hissediyor” ifadelerinin yer aldığı analizde, "Erdoğan, uzun zamandır AB üyeliğinden vazgeçmiş durumda" denildi.

The Telegraph: Erdoğan iktidarda kalınca Avrupa rahat bir nefes aldı

Cumhurbaşkanlığı seçimlerini değerlendiren İngiliz Daily Telegraph gazetesi, Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden göreve seçilmesinin Avrupa’da nasıl karşılandığını yazdı. Seçim sonuçlarını “Erdoğan iktidarda kalınca Avrupa derin bir nefes aldı” başlığıyla manşete taşıyan gazetede, “Kabul etmeseler de Avrupa’daki liderlerin çoğu, Türkiye AB'den uzak durduğunda kendilerini daha rahat hissediyor” ifadeleri kullanıldı.

'BRÜKSEL'İN İŞİNE GELİYOR'

Gazetenin Avrupa editörü James Crisp'in kaleme aldığı analizde, “Yenilen aday Kemal Kılıçdaroğlu, seçilmesi durumunda Türkiye’yi Batı’ya yaklaştıracağının vaadini vermişti. Fakat 20 yıldır Erdoğan dönemini yaşayan başbakan ve cumhurbaşkanlarından çok azı bundan memnuniyet duyardı” denildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uzun bir süredir Türkiye’nin AB üyeliği amacından vazgeçtiğini yazan Crisp, "Erdoğan uzun zamandır Türkiye'nin AB üyeliğinden vazgeçmiş durumda. Bu da Brüksel ve üye devletlerin işine geliyor" ifadelerine yer verdi. 

Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın resmi sonuçları beklemeden Erdoğan'ı tebrik ettiğine de dikkat çekildi. Analizde, “Erdoğan’ı bir müttefik ve rol modeli olarak gören Orban’ın Brüksel’de çok sevmeyeni var. Diğer Avrupalı liderler görece yavaştı” ifadesi kullanıldı.

'ERDOĞAN KENDİSİNİ KULLANIŞLI HALE GETİRDİ'

Ankara-Moskova ilişkilerine işaret edilen analizde, "Seçildiği takdirde Rusya'ya sırtını dönme sözü veren Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın Putin'le kurduğu ilişkiyi asla tekrarlayamazdı" denildi. Analiz, "Erdoğan'ı sevmek imkansız olabilir. Ancak kendisini çok kullanışlı hale getirdi" sözleriyle noktalandı.

AdminAdmin