Faizde Şangay ligine girdik

Bu hafta 25 merkez bankası enflasyonu düşürmek için ardı ardına faizi artırırken, TCMB geçen ay olduğu gibi yine faizi 100 baz puan indirmeyi tercih etti. Böylece Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Üye olmayı hedefliyoruz” diye açıkladığı Şangay Beşlisi’ne Çin ve Rusya gibi faizi indirerek faiz tarafından girdi. Kararın açıklanmasından sonra dolar 18.40'a çıkarak yeni bir rekor kırdı.

EKONOMİ - 22-09-2022 14:13

Faizde Şangay ligine girdik

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faizi 75 baz puan artırmasının ardından dünyanın önde gelen ülkelerinin merkez bankaları enflasyonu düşürmek için ardı ardına faiz yükseltirken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini 100 baz puan daha indirerek yüzde 12’ye düşürdü.

Rusya Merkez Bankası, 16 Eylül’de politika faizini tahminlere paralel olarak yüzde 8'den yüzde 7.5'e düşürmüştü. Banka böylece savaşın başlamasından bu yana 5. faiz indirimini gerçekleştirmişti.

faiz-tablosu.png

Çin Merkez Bankası da 20 Eylül’de 1 yıl vadeli ana kredi faiz oranını (LPR) yüzde 3.65 seviyesinde sabit tutmuştu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan son zamanlardaki konuşmalarında sık sık “Şangay İşbirliği Örgütü’ne üye olmayı hedefliyoruz” diyor. Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan'ın 1996 yılında oluşturdukları uluslararası bir örgüt olan Şangay İşbirliği Örgütü, 2001 yılında Özbekistan’ın katılımıyla 5 üyeye çıkmıştı.

AYRINTILAR geliyor...

Advert Advert
Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Dolar Savaş Korkusunu Geride Bıraktı, Yeniden Fiyatlandı

Dolar Savaş Korkusunu Geride Bıraktı, Yeniden Fiyatlandı

23-04-2024 - EKONOMİ

Yakın İzlemeye Alınan Kredilerde Yükseliş Trendi!

Yakın İzlemeye Alınan Kredilerde Yükseliş Trendi!

23-04-2024 - EKONOMİ