İBB iştiraklerinin 'İstanbul Yenileniyor' projesi kapsamında Kadıköy'de bir binanın yıkımına başlandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehircilik Grubu şirketleri; KİPTAŞ, İstanbul İmar AŞ ve BİMTAŞ tarafından kurulan "İstanbul Yenileniyor Platformu"na başvuran Kadıköy ilçesi Kozyatağı Mahallesi’ndeki Özden Apartmanı’nın yıkımına bugün başlandı. KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, “Yaklaşık 10-15 gün önce burada 50 tane insan yaşıyordu. Yani olası bir deprem bugün-yarın olsaydı biz belki burada enkaz altından insan çıkarıyorduk” dedi.

İSTANBUL - 18-08-2022 20:10

İBB iştiraklerinin 'İstanbul Yenileniyor' projesi kapsamında Kadıköy'de bir binanın yıkımına başlandı

İBB Şehircilik Grubu şirketleri; KİPTAŞİstanbul İmar AŞ ve BİMTAŞ tarafından kurulan İstanbul Yenileniyor Platformu kapsamında tek yapıların dönüşümü başlıyor. Evlerinin yenilenmesi için İstanbul Yenileniyor Platformu’na başvuran Kadıköy Kozyatağı Mahallesi’ndeki Özden Apartmanı yıkılarak yerine depreme dayanıklı bir bina inşa edilecek.

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, binanın yıkılması sırasında; ANKA Haber Ajansı’ndan Çağatan Akyol ile Sadık Karakuloğlu'na konuştu. İstanbul Yenileniyor Platformu’nu yaklaşık bir yıl önce kurduklarını belirten Ali Kurt, bu kapsamda 5 projenin temelini attıklarını da dile getirdi. Kurt, şöyle konuştu:

'VATANDAŞLARIMIZ BİZE ULAŞSIN'

Bugünkü yaptığımız projenin diğer projelerden farkı ilk kez KİPTAŞ olarak mahalle arasında da girerek tek yapıları, dönüştürmeye başladık. Yani tek tek tüm yapıların dönüşümüne talibiz. Büyük proje, küçük proje diye herhangi bir beklentiniz veya bir ayrımımız yoktur. Riskli yapıda oturduğunu düşünen, 10 dairelik bir blok da olabilir, bin dairelik bir site de olabilir ki 500 dairelik sitelerde dönüşümler de yaptık Gürpınar’da, Bağcılar’da. Biz İstanbul’daki tüm riskli yapıları dönüştürmeye talibiz. Bunları inşaat maliyetleri üzerinden dönüştürmeye talibiz. Bu sistemin en büyük güvencesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Şehircilik Grubu Şirketleri’dir. Sistem içerisinde eğer vatandaşlarımıza borçlama çıkması hâlinde, yenileme çıkması hâlinde olası bir bankadan kredi kullanmaları durumunda KİPTAŞ olarak ayrıca vatandaşlarımıza kefil olarak bizim kefaletimizle kredi kullanma imkânı da sağlıyoruz. Vatandaşlarımızdan beklentimiz, hızlıca bizlerle uzlaşmaları ki bu riskli yapıları tahliye edelim.

'DEPREM OLSAYDI BİZ BELKİ BURADA ENKAZDAN İNSAN ÇIKARIYORDUK'

Yıkıma baktığınızda görüyorsunuz. Demir donatısı tamamen az, yok denecek kadar demir var, bu projede. Yaklaşık 10- 15 gün önce burada 50 tane insan yaşıyordu. Yani olası bir deprem bugün- yarın olsaydı biz belki burada enkaz altından insan çıkarıyorduk. İnsanlarımızdan, riskli yapılarda oturan vatandaşlarımızdan beklentimiz, İstanbul Yenileniyor platformuna başvurmaları, bizden teklif almaları ve hızlıca bizle uzlaşmaları.

 

'BAŞVURULARI 10 GÜN İÇİNDE BİLGİLENDİRİYORUZ'

İstanbul Yenileniyor platformuna vatandaşlarımız T.C. numaralarıyla ve mail adresleriyle başvuruyorlar, kayıt yaptırıyorlar. Daha sonra riskli yapıda oturduklarını düşündükleri binanın tapu bilgilerini giriyorlar. Biz bir hafta 10 gün içerisinde vatandaşlarımıza bir bilgilendirme föyü gönderiyoruz. Eğer vatandaşlarımı 3’te 2 çoğunluğu sağlayıp bize başvururlarsa hemen taslak proje üzerinden vatandaşlarımıza bir borçlanma çıkartıyoruz. Bazı bölgelerde borçlanma çıkıyor, bazı bölgelerde hiç borçlanmadan da dönüşme imkânı sağlayabiliyoruz. O bölgenin imar şartlarına bağlı. Eğer onu kabul ederlerse aynı burada olduğu gibi tahliye yapıyoruz. Yıkım sürecine başlıyoruz. Temel atıp çok kısa bir sürede de inşaatlarını teslim ediyoruz. Buradaki projemizi 7 ya da 8 ay içerisinde hak sahiplerimize vermeyi hedefliyoruz. Bu süreçlerin tamamını 6306 Sayılı Kanun kapsamında yürütüyoruz. Riskli yapı ilan edilen yapılarla ilgili de bakanlığın kira yardımı var. Vatandaşlarımızı oraya yönlendiriyoruz. Oradan da kira desteği alıyorlar.

'SİYASİLERİN ALGI YARATMALARI HÂLİNDE UZLAŞMALARIMIZ ZORLAŞIYOR'

Siyasilerden beklentilerimiz var bu süreçte. Vatandaşlarımızın zaten geçmişte yapılan yanlış uygulamalardan dolayı yeterince kafası karışık. Biz sahaya girdiğimiz her bölgede, vatandaşımızın kafasını karıştıracak söylemlerden kaçınmalarını rica ediyoruz. Özellikle riskli yapıların dönüşümü çok ulvi bir iştir. Biz burada can kurtarıyoruz. Siyasiler, ‘KİPTAŞ şirketi hiçbir şey yapmadı’ gibi algılar yaratırsa sahadaki bizim inandırıcılığımızı zayıflatırlar. Kim kaybeder? Vatandaşımız kaybeder. Bu dönemde yaptıklarımız ortada. Sanki hiçbir şey yapmamışız gibi bir algı yaratmaları hâlinde bu tür yerlerde uzlaşmalarımız zorlaşıyor. Şu anda İstanbul’da 38 ilçede yaklaşık 5 bin 500 farklı noktada 127 bine yakın bağımsız birimden oluşan başvuru aldık.

Advert Advert Advert
Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Ahmet Ercan açıkladı: Vücuttaki bu belirtiler depremin habercisi

Ahmet Ercan açıkladı: Vücuttaki bu belirtiler depremin habercisi

28-03-2024 - İSTANBUL

Erdoğan, Büyük İstanbul Mitinginde konuştu

Erdoğan, Büyük İstanbul Mitinginde konuştu

24-03-2024 - İSTANBUL