Kredi kartı ve KMH faizleri düşürüldü

TCMB, referans faizi yüzde 1.25’ten yüzde 1.18’e düşürdü. Böylece bankaların kredi kartı ve kredili mevduat hesabı kredileri için uygulanacak azami faiz oranlarında da düzenlemeye gidildi. 1 Eylül’den itibaren kredi kartı ve kredili mevduat hesabı kredilerine uygulanacak azami TL akdi faiz oranı aylık yüzde 1.80’den 1.73’e, aylık gecikme faizi de azami yüzde 2.10’dan 2.03’e düşürüldü.

EKONOMİ - 02-09-2022 16:57

Kredi kartı ve KMH faizleri düşürüldü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankaların kredi kartı ve kredili mevduat hesabı (KMH) kredileri için uygulayacağı azami faiz oranlarında düzenlemeye gitti. Yeni faiz oranları 01.09.2022 tarihinden itibaren geçerli olacak. Oranlar en son 1.12.2021 tarihinde değiştirilmişti.

Bankavitrini.com’un haberine göre, TCMB referans faizi yüzde 1.25’ten yüzde 1.18’e düşürdü. Buna göre kredi kartı ve KMH hesaplara uygulanacak akdi ve gecikme faiz oranları de güncellenerek indirildi. Yeni uygulanacak azami TL akdi faiz oranı aylık yüzde 1.80’den yüzde 1.73’e düşürülürken, yıllık olarak ise yüzde 20.76 olarak belirlendi. Uygulanacak aylık gecikme faizi azami yüzde 2.03 (eskisi yüzde 2.10), yıllık olarak da yüzde 24.36 olarak belirlendi. Yabancı para (YP) akdi faiz oranı da aylık yüzde 1.44’ten yüzde 1’38’e, gecikme faizi de yüzde 1.74’ten yüzde 1.68’e indirildi.

Bankalar tarafından kredi kartı işlemlerinde uygulanabilecek azami faiz oranlarının hesaplanabilmesi için gerekli olan referans oran, Bankalarca Ticari Müşterilerden Alınabilecek Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ (Sayı: 2020/4) kapsamında belirlenen yöntem ile hesaplanarak ilan ediliyor. Türk Lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı, referans orana 55 baz puan eklenerek belirleniyor.

Türk Lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami gecikme faiz oranı, Türk Lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranına 30 baz puan eklenerek belirleniyor.

Yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami gecikme faiz oranı, yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranına 30 baz puan eklenerek belirleniyor.

Katılım bankalarınca kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık akdi kâr payı oranları aylık azami akdi faiz oranlarını, aylık gecikme cezası oranları ise aylık azami gecikme faiz oranlarını geçemiyor.

TCMB’nin belirlediği faiz oranları ilgili dönemler için geçerli olan azami oranlar olup, bankalar söz konusu oranları aşmamak koşuluyla kredi kartı işlemlerinde uygulayacakları faiz oranlarını serbestçe belirlemekte fakat bankalar genelde azmi oranı aynen uygulamayı tercih ediyor.

Advert Advert Advert
Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan altın kararı

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan altın kararı

28-03-2024 - EKONOMİ

Merkez Bankası'nın Faiz Kararına Ekonomistlerden Flaş yorum!

Merkez Bankası'nın Faiz Kararına Ekonomistlerden Flaş yorum!

21-03-2024 - EKONOMİ