Sivas'ta ata tohumunun hasadı yapıldı

İsmini Zara’nın kuzey Bölgesi olan Habeş'ten alan, “Yerli Tohuma Sahip Çık” teması kapsamında ZASİAD ve Zara Vakfı tarafından başlatılan projeyle yetiştirilen ‘Habeş Buğdayı’nın hasadı yapıldı.

SİVAS - 13-08-2022 01:45

Sivas'ta ata tohumunun hasadı yapıldı

Sivas Valisi Dr. Yılmaz Şimşek, Zara’da ata tohumundan yetiştirilen ‘Habeş Buğdayı’nın hasadına katıldı. İlçeye bağlı Sedille Köyü Büyük Çayır Mevkinde düzenlenen hasada Zara Kaymakamı Meriç Dinçer, Zara Belediye Başkanı Fatih Çelik, İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız ile il ve ilçe protokolü katıldı.

Tırpan ve biçerdöver ile hasat yapan Vali Dr. Yılmaz Şimşek, burada yaptığı açıklamada, içerdiği protein oranı açısından oldukça zengin olan ‘Habeş Buğdayı’nın bölgeye özgü yerli ve milli tohumdan yetiştirildiğini söyledi. Çalışmaya öncülük eden Zara Vakfı ve ZASİAD’a teşekkür eden Vali Şimşek, “Zara Vakfımız ve ZASİAD öncülüğünde akademisyenlerimiz destek vermiş ve ata tohumumuz yerli milli tohumumuz bu bölgeye özgü has bir çeşidimiz olan habeş buğdayının bugün hep birlikte hasadını gerçekleştiriyoruz. Bu çalışmaya öncülük eden ZASİAD’a, Zara Vakfına, akademisyenlerimize, kaymakamımıza, belediye başkanımıza, muhtarımıza herkese çok teşekkür ediyorum. Amacımız bu yerli millî tohumu çeşidimize sahip çıkmak. Bunu tanıtmak, bunun ekimini yaygınlaştırmak ve bu konuda çiftçilerimizi teşvik etmek. Gerçekten çok önemli bir çeşit kaliteli, verimli bir buğday. Özellikle protein değeri çok yüksek, hastalıklara karşı, soğuğa karşı dayanıklı kısacası bu çeşide sahip çıkmamız gerekiyor ve bu çalışma o anlamda önem taşıyor.” dedi.

- Tarım Ülkemizin Lokomotif Sektörlerinden

Ülkemizin bereketli topraklarının tarıma elverişli olduğunu ifade eden Vali Şimşek “Şöyle baktığımızda çok şükür ki doğusundan batısına ülkemizin her köşesindeki, her karış toprağında bir lütuf var. Atalarımız yıllarca bu topraklarda tarım yapmış toprağı işlemiş ve toprağa da büyük saygı duymuş ve yine ülkemizde tarım sektörü milli ekonomimiz için lokomotif sektörlerden birisi. Gerek istihdam anlamında, gerek ihracat anlamında, gıda üretimi anlamında yine sanayimize girdi sağlama anlamında çok önemli bir işlev görüyor tarım sektörü. İnşallah bu çaba ve çalışmalarla bizlerde milli ekonomimize bu anlamda büyük katkılar sunacağız. İnşallah bu çalışmamız beklediğimiz amaçlara hizmet eder ve bu çeşidimiz çiftçilerimiz tarafından benimsenir daha çok ekilir. Ben tekrar bu çalışmaya vesile olan tüm arkadaşları, kurumlarımızı, emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.” ifadelerini kullandı.

 

Advert Advert Advert
Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
BAŞKANLAR KURULU’NA KONUK OLAN BİLGİN, 5 YILI DEĞERLENDİRDİ…

BAŞKANLAR KURULU’NA KONUK OLAN BİLGİN, 5 YILI DEĞERLENDİRDİ…

08-03-2024 - SİVAS

BİLGİN, “CUMHURBAŞKANIMIZ MÜJDELERLE GELDİ”

BİLGİN, “CUMHURBAŞKANIMIZ MÜJDELERLE GELDİ”

07-03-2024 - SİVAS