Vergi affı kapıda mı?

TBMM yeni dönem mesaisine 1 Ekim itibarıyla başladı. Meclis’in yeniden açılmasıyla gözler, yeni torba kanun teklifine çevrildi. Vergi uzmanı Mustafa Köksoya, torba yasada vergi borçlandırılması konusunda yeni bir programın olacağının konuşulduğunu söyledi.

EĞİTİM - 06-10-2022 11:45

Vergi affı kapıda mı?

TBMM, yeni döneme 1 Ekim itibarıyla başladı. Meclis’in yeniden açılmasıyla, 100’üncü yıl varlık ve vergi barışı kapsamında bir süredir konuşulan yeni bir torba yasa ihtimali yeniden gündeme geldi. Kur korumalı mevduat modelinin süresinin uzatılmasını ve vergi borçlarına ilişkin yeni bir yapılandırma uygulamasını içereceği tahmin edilen torba yasaya ilişkin son hazırlıkların yapıldığı öne sürüldü. Universal Partners İcra Kurulu Üyesi Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mustafa Köksoya, vergi barışına ilişkin son güncellemenin haziranın son gününde yürürlüğe giren 7417 sayılı Kanun'un 50. maddesiyle yapıldığını hatırlatarak, "2008'den bu yana matrah artırımı, stok affı, kesinleşmiş alacakların yapılandırılması ve yurt içinde ve dışında yer alan varlıkların kayda geçirilmesi gibi konularda 10 düzenleme yapıldı. Meclisin yeni döneminde gündeme gelmesi beklenen torba yasada da kur korumalı mevduat programının uzatılması ve yeni bir borç yapılandırmasının bulunacağı öngörülüyor" dedi.

Dünyada pek çok ülkenin küresel salgınla beraber gevşeyen para politikalarının ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ortaya çıkardığı enflasyonla mücadele ettiğine dikkat çeken Köksoya, şunları söyledi:

“Enflasyon gerek hane halkları, gerek işletmeler için koşulları zorlaştırıyor. Ülkemizdeki politika yapıcılar da bu konuyla mücadele konusundaki kararlılıklarını her fırsatta vurguluyor. Vergi ve varlıklara ilişkin yapılan düzenlemeler, diğer para birimlerine karşı değer kazanan dolara ve küresel çapta hissedilen enflasyona karşı uygun adımlar olarak konumlanıyor. Bilhassa son olarak geçen yıl yürürlüğe giren borç yapılandırma fırsatı pek çok işletme için can suyu vazifesi üstlendi. Torba yasanın da borç yapılandırmaya ilişkin, 6 aylık ödemesiz bir dönem de içerecek biçimde yeni bir düzenlemeyi kapsaması bekleniyor. Şayet bu düzenleme açıklanır ve Meclis’ten geçerse, yapılandırılmış borç taksitlerinin ilk ödemesi seçimden sonraya kalabilir ve bu sayede vatandaşlar için dikkate değer bir rahatlama sağlanabilir. Torba yasada matrah affına ilişkin bir fırsat verilip verilmeyeceği tartışılsa da henüz bu konunun netlik kazanmadığı biliniyor. Her koşulda, maliyeye ilişkin periyodik güncellemeler, enflasyon muhasebesini kolaylaştırıyor.”

Advert Advert Advert
Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Asgari Ücretle ilgili Bomba Kulis: Duyumunu anlattı, Tarih verdi

Asgari Ücretle ilgili Bomba Kulis: Duyumunu anlattı, Tarih verdi

26-02-2024 - EĞİTİM

İki bölüm Üniversitelerden kaldırıldı

İki bölüm Üniversitelerden kaldırıldı

05-12-2023 - EĞİTİM