İstanbul'da kar yağışı için tarih verdi Sibirya soğuğuna hazırlanın

İklim Uzmanı Dr. Okan Bozyurt, sıcak günlerin yakında biteceğini söyleyerek İstanbul'da kar yağışı için tahminini tarih vererek paylaştı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre ise İstanbul'da bu hafta sonu sağanak yağış bekleniyor.

İSTANBUL - 11-11-2022 00:20

İstanbul'da kar yağışı için tarih verdi Sibirya soğuğuna hazırlanın

Sibirya’dan gelen soğuk havaya dikkat çeken İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt, Kasım ayının 14'ü 15'i gibi bu sistemin ülkeye giriş yapmasını beklediklerini söyledi.

Bozyurt sosyal medya hesabından yayınladığı videoda İstanbul için kar yağışı tarihi verdi. Önümüzdeki günlerde yurdun büyük bir bölümünün soğuk hava dalgasının etkisi altına girmesinin tahmin edildiğini dile getiren Dr. Bozyurt, haberglobal'in aktardığı habere göre şunları söyledi:

"Bu sene diğer senelerden farklı olarak pastırma yazının tarihleri değişti. Bu sene yaklaşık bir hafta 10 gün erkene alındı. Önümüzdeki haftalarda yerini soğuk ve yağışlı sistemlere bırakacak gibi duruyor. Aslında bu hafta oldukça yağışlı ve soğuk havayı bekliyorduk fakat bu yüksek basınç buna pek izin vermiyor. Dolayısıyla kuzeydeki soğuk havalar buraya pek dokunamıyor."

Kasım ortasında Sibirya soğukları etkisini gösterecek

Kasım ayının 14’ü veya 15’i gibi Sibirya'dan soğuk ve yağışlı sistemin gelmesini beklediklerini dile getiren Dr. Bozyurt açıklamalarını şöyle sürdürdü:

Sibirya’dan gelen bu soğuk ve yağmurlu sistem Türkiye’de gerçekleşecek hava sıcaklıklarını mevsim normallerinin altına düşürecek. Kuzey ve iç kesimlerde yaklaşık hava sıcaklığı 8 ile 10 derece arası düşecek. Ama aynı zamanda yılın ilk kar yağışları şehir merkezlerinde gerçekleşecek.

Bunun yanında iç Ege de Göller bölgesinde ve İç Anadolu’nun pek çok bölgesinde yılın ilk kar yağışları gerçekleşecek. Bu soğuk ve yağışlı sistem aşağı yukarı 1 hafta kadar sürecek. Özellikle 14 ila 24 Kasım arasında yurdun kuzey ve iç kesimlerinde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin altında seyredecek. İç kesimlerde özellikleri geceleri yer yer don olayları bekleneceğinden ilgililerin tedbirli olmaları gerekmektedir."

'La Nina kışı' etkisi diyen Bozyurt 'a göre İstanbul'a Ocak ayında kar var

"Özellikle 28-29 Kasım gibi yeniden soğuk ve yağışlı bir sistem bekliyoruz. Asıl soğuk havalar ise Aralık’ın 10-15’i arasında ilk ciddi kış provası yapılacak. Aralık'ın 20’sinden sonra özellikle yılbaşından sonra ise 2022-2023 La Nina kışı tam olarak etkisini yansıtmaya başlayacak ve ocak ayında da çok ciddi anlamda yoğun ve etkili kar yağışları bekliyoruz.

Bu yoğun kar yağışı en fazla Marmara bölgesini etkileyecek. İstanbul, Bursa, Bolu, Kocaeli, Çanakkale, Tekirdağ, Balıkesir gibi yerler etkilenecek.”

La Nina etkisi ne demek?

La Nina, pasifik okyanusu üzerinde etkili olan bir hava akımına verilen ad olarak biliniyor. Pasifik üzerinde bulunan basınç sistemlerine etki eden La Nina, Türkiye üzerinde direkt etki gösteremez ancak Pasifik üzerinde gösterdiği etki dolaylı yoldan Türkiye'yi de etkisi altına alır. La Nine kuvvetlendiği zaman dünyanın soğuma evresine girdiği ve buzul miktarlarının arttığı biliniyor.

Bu hafta sonu ise İstanbul'da sağanak var

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre ise bu hafta sonu İstanbul'da yağış görülecek hava sıcaklığı 17 ila 18 derece arasında değişecek. İstanbul'da hava

11 Kasım Cuma parçalı bulutlu en yüksek 18 derece

12 Kasım Cumartesi sağanak yağışlı en yüksek 19 derece

13 Kasım Pazar sağanak yağışlı en yüksek 18 derece

14 Kasım Pazartesi sağanak yağışlı en yüksek 17 derece

15 Kasım Salı günü ise sağanak yağışlı en yüksek 18 derece olacak.

Advert Advert
Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
İstanbul Kanatsız Kaldı!

İstanbul Kanatsız Kaldı!

24-04-2024 - İSTANBUL

Almanya Cumhurbaşkanı İstanbul'da döner kesti: Konuklar kuyruğa girdi

Almanya Cumhurbaşkanı İstanbul'da döner kesti: Konuklar kuyruğa girdi

23-04-2024 - İSTANBUL