Yakın İzlemeye Alınan Kredilerde Yükseliş Trendi!

Yüksek faiz, enflasyon ve sıkı para politikası kredilerin dağılımında değişikliği de beraberinde getirdi. Anapara ve faiz ödemelerinde düşüş olmakla beraber kontrol altında tutulması durumunda büyük risk teşkil etmeyen krediler olarak anılan “yakın izlemedeki krediler”de yukarı yönlü hareketlilik gözleniyor.

EKONOMİ - 23-04-2024 01:57

Yakın İzlemeye Alınan Kredilerde Yükseliş Trendi!

Son zamanlarda para piyasalarında yaşanan sert iniş çıkışlar ve yüksek enflasyon, bankacılık sektörünü de etkiledi.

Sektörün canlı kredi olarak sınıflandırdığı ödemesi 30 ile 90 gün arası geciken kredilerin bulunduğu yakın izlemedeki kredilerin ödemelerinde son dönemde yükseliş gözleniyor.

Üç bankacılık sektörü kaynağının verdiği bilgiye göre yakın izlemedeki kredilerde bir kıpırdanma var. Kaynaklar, şu an çok büyük bir hareket olmadığını söylerken bir trend değişimi yaşandığına ise dikkat çekti. BDDK şubat ayı verisine göre bankacılık sektörünün yakın izlemedeki krediler için ayırdığı karşılık 212.9 milyar lirayı bulurken geçen yıl şubata göre yüzde 30 artışa işaret ediyor.

ÖDEMESİ GECİKEN YAKIN İZLEMEYE

Ekonomim’den Şebnem Turhan’ın aktardığı bilgilere göre bankacılık sektöründe, krediler üç ana gruba ayrılır. İlk iki grup "canlı krediler" olarak bilinir. Birincisi, standart nitelikli kredilerdir. Bunlar, ödemeleri süresinde yapılan veya 30 günden fazla gecikmeyen, gelecekte de geri ödeme sorunları beklenmeyen ve teminatlara başvurulmaksızın tamamen tahsil edilebilecek kredilerdir. İkinci grup ise "yakın izlemedeki krediler" olarak adlandırılır. Bu krediler, makroekonomik koşullardaki değişikliklerden veya borçlunun faaliyet gösterdiği sektörlerdeki olumsuz gelişmelerden etkilenen veya borçlunun ödeme gücünde veya nakit akışında olumsuz değişiklikler yaşanan kredileri içerir. Bu grup krediler, ödemeleri 30 ila 90 gün arasında geciken kredileri kapsar.

Advert Advert
Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Rakıya bir Zam daha!

Rakıya bir Zam daha!

03-05-2024 - EKONOMİ

Akaryakıt, Alkol ve Tütün ürünlerine yapılacak otomatik ÖTV artışına hazır olun!

Akaryakıt, Alkol ve Tütün ürünlerine yapılacak otomatik ÖTV artışına hazır olun!

03-05-2024 - EKONOMİ