KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 07-01-2023 03:03

20 bin yıllık sırrı, 'sıradan bir adam' çözdü

Atalarımızın neden mağara resimlerinde nokta benzeri işaretler kullandığına dair 20 bin yıllık Buzul Çağı gizemini sıradan bir insan çözdü.

20 bin yıllık sırrı, 'sıradan bir adam' çözdü

Arkeologlar, Avrupa'da yaygın olarak görülen balık ve sığır gibi hayvanların tasvir edildiği mağara resimlerinde, sözkonusu tasvirlerin yakınında yapılan nokta vb. işaretler konusunda kafa karışıklığı yaşıyordu.

Londralı bir mobilya bakım ustası olan Ben Bacon, antik işaretleri incelemeyi kendine görev edinerek, bunların ay takvimini ve hayvanların üreme döngülerini belirtmeye yönelik bir çalışma olduğu sonucuna vardı. Bu teorisiyle akademisyenlere başvuran Bacon, araştırmalarına devam etmesi konusunda teşvik edildi.

Bacon, Durham Üniversitesi'nden iki ve University College London'dan bir profesörün de aralarında bulunduğu bir ekiple işbirliği yaparak Cambridge Archaeological Journal'da bir makale yayınladı.

Günümüzde bulunan hayvanların doğum döngülerini referans noktası olarak kullanan ekip, Buzul Çağı hayvanlarıyla ilişkilendirilen işaretlerin sayısının, çiftleşme zamanlarının aylara göre bir kaydı olduğu sonucuna vardı.

Böyle çalışmış

İngilizce diploması olan ancak akademide kalmayan Bacon, PA'ye yaptığı açıklamadai "Bu çizimlerdeki işaretlerin anlamı her zaman ilgimi çekmişti, bu yüzden başkalarının erken dönem Yunanca metinleri anlamak için kullandığına benzer bir yaklaşım takınarak bunları çözmeye çalıştım. British Library ve internet üzerinden ulaşabildiğim mağara sanatına ilişkin bilgi ve görselleri değerlendirerek mümkün olduğunca çok veri topladım ve tekrar eden desen örneklerini aramaya başladım" dedi.

 

AdminAdmin