EĞİTİM
Giriş Tarihi : 26-02-2024 20:02

Asgari Ücretle ilgili Bomba Kulis: Duyumunu anlattı, Tarih verdi

Ekonomi yazarı Şeref Oğuz'dan gündeme bomba gibi düşecek asgari ücret kulisi geldi. Oğuz, birçok işveren temsilcisinin hatta TÜSİAD'ın dahi asgari ücretin yılda iki kez yükseltilmesine sıcak baktığını ifade ederek, "Mayıs ayında enflasyon zirveye çıkacak. Haziran ayında asgari ücret yeniden görüşülecek. Ayrıca bölgesel asgari ücret de değerlendiriliyor" dedi.

Asgari Ücretle ilgili Bomba Kulis: Duyumunu anlattı, Tarih verdi

Ekonomist Dr. Şeref Oğuz, asgari ücretle ilgili Ankara kulisleri ile işçi ve işveren sendikalarından aldığı bomba kulis bilgilerini ekonomim.com'a anlattı.

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU HAZİRAN'DA YENİDEN TOPLANACAK

Oğuz, Merkez Bankası'nın enflasyonun Mayıs ayında zirveye ulaşacağını birçok raporunda açıkça belirttiğine dikkat çekerek, Haziran ayında Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yeniden toplanacağını ifade etti.

BÖLGESEL ASGARİ ÜCRET DEĞERLENDİRİLİYOR

Oğuz, özellikle işverenleri mevcut asgari ücretle İstanbul gibi büyükşehirlerde çalıştıracak personel bulamadığına değinerek, artış talebine bu kesimin de sıcak baktığını aktardı. Bölgesel asgari ücretin de değerlendirileceğine değinen Şeref Oğuz, şunları söyledi:
"Asgari ücrete yeniden artış yapılıp yapılmayacağı en çok merak edilen konuların başında geliyor. Evet asgari ücrette yeni bir düzenleme gelecek. Çünkü Mayıs ayında enflasyon yüzde 75'i aştığı zaman çalışma barışının bozulmaması için asgari ücretin yeniden düzenlenmesi için hem talep var hem de beklentisi var.

KOMİSYONUN BOŞ SANDALYESİNDE ENFLASYON OTURUYOR

Her ne kadar Cumhurbaşkanı yılbaşında asgari ücretin artık yılda bir kere açıklanacağını söylese bile bunun kararını kamu ya da Cumhurbaşkanı değil, enflasyonun kendisi verecek. Zira Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda, kamu, işveren ve işçinin yanısıra bir tane daha sandalye var orada. O sandalyede birisi oturuyor, gizli birisi. O sandalyede enflasyon oturuyor. Ve diyor ki; 'Çalışanın cebine ne koyarsan ben onu oradan almakla mükellefim'...

BU YIL İÇİNDE BİR KEZ DAHA ARTACAK

Asgari ücretin yılda iki kez artırılması talebi sendikalardan değil TÜSİAD'dan geldi. 2021 enflasyon da birden atağa geçince TÜSİAD, 'Biz çalıştıracak insan bulamıyoruz asgari ücreti artıralım' dediler ve yılda iki kereye çıkarıldı asgari ücret artışı. Aynı şekilde gerek işverenler, gerek konuştuğum kamu görevlileri ve çalışanların beklentileri asgari ücretin enflasyona bağlı olarak bu yıl içinde bir kez daha artırılması yönünde.

 

AdminAdmin