EKONOMİ
Giriş Tarihi : 18-06-2023 14:45

Asgari ücrette ikinci toplantı yarın; işte tahminler!

Görüşme, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde yapılacak

Asgari ücrette ikinci toplantı yarın; işte tahminler!

Asgari ücrete yapılacak zammı milyonlarca çalışan merakla beklerken Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ikinci toplantısını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde yarın (19 Haziran Pazartesi) gerçekleştirecek. 

Pazartesi günü saat 10.00'da başlayacak toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile işçi ve işveren temsilcileri katılacak.

İkinci toplantıda işçi kesiminin taleplerini açıklaması bekleniyor. 

Bugüne kadar yapılan açıklamalar dikkate alındığında asgari ücretin bayram öncesinde belli olacağı öngörülüyor.

Türk-İş'e göre açlık sınırı 10 bin 300 liranın üzerinde

Komisyonun, Türkiye İstatistik Kurumunca (TÜİK) 3 Temmuz'da açıklanacak haziran ayı enflasyonunun ardından oluşacak 2023'ün ilk 6 aylık enflasyon rakamını da dikkate alarak, yapılacak ara zam miktarını belirlemesi bekleniyor.

TÜİK verilerine göre 5 aylık enflasyon oranı yüzde 15,26 seviyesinde. 

İşçiyi temsilen toplantılara katılan Türk-İş, mayıs ayında dört kişilik ailenin açlık sınırını 10 bin 362 lira, yoksulluk sınırını 33 bin 752 lira olarak hesaplamıştı.

TÜRK-İŞ heyeti adına konuşan Türkiye Haber-İş Sendikası Genel Başkanı Veli Solak ise "Asgari ücretin, günün şartlarına göre, yaşanan ekonomik krize göre, ev kiralarına göre, hayat pahalılığına göre güncellenmesini istiyoruz." değerlendirmesinde bulunmuştu.

İşveren kesiminin gündemi 500 dolar asgari ücret tartışması

12 Haziran Pazartesi günü gerçekleştirilen ilk toplantıda rakam konuşulmadığı belirtilmişti. Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in asgari ücretin 500 dolar seviyesinde olması gerektiğini söylemesi, uzun zamandır asgari ücret tartışmalarının merkezinde yer alıyor. 

İşvereni temsilen masada bulunan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Özgür Burak Akkol, bu hafta yaptığı açıklamada asgari ücretin dolar cinsinden belirlenmemesi gerektiğini söylemişti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe ise asgari ücretin en fazla 300-400 dolar olması gerektiğini belirtmişti. Gültepe, dün yaptığı açıklamada ise asgari ücretin 10 bin 500 ile 11 bin 500 lira arasında olmasının öngörüldüğünü sözlerine eklemişti.

Asgari ücret nasıl belirleniyor?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında 4 kez toplanıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

Net asgari ücret 8 bin 506 lira

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 10 bin 8 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 11 bin 759 lira 40 kuruş. Bunun 10 bin 8 lirasını brüt asgari ücret, 1551 lira 24 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 200 lira 16 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

AdminAdmin