SAĞLIK
Giriş Tarihi : 30-01-2023 11:20

Bakan Koca'dan 'ilaç krizi' mesajı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, derinleşen ilaç krizine dair açıklamalarda bulundu. Piyasada pek çok ilaca ulaşılmazken Bakan Koca, "Kısa zaman zarfında eksikliği hissedilen antibiyotikler, çocuk şurupları dahil olmak üzere, pek çok ilaç piyasaya verilecek" dedi.

Bakan Koca'dan 'ilaç krizi' mesajı

Eczanelerde başta antibiyotik olmak üzere pek çok grip, çocuk ilacı bulunmuyor. Hastalar eczane eczane dolaşmak zorunda kalırken eczacılar ise sorununun kısa sürede çözülmesini talep ederken yetkililerin adım atmamasından şikayetçi.

Bakan Fahrettin Koca, ilaç krizine dair Twitter hesabından açıklamalarda bulundu. Temininde zorluk yaşanan bazı ilaçların üretiminin artırıldığını ifade eden Bakan Koca, "Şu an mevsimsel hastalıklara bağlı talep artışı, dünyada hammadde üretimi kaynaklı sorunlar var. Kısa zaman zarfında eksikliği hissedilen antibiyotikler, çocuk şurupları dahil olmak üzere, pek çok ilaç piyasaya verilecek" dedi.

Bakan Koca ayrıca az sayıda hastaya özel olarak getirilen, başka ülkelerde ruhsatlı, Türkiye'de ruhsatı bulunmayan bazı ilaçlar olduğunu vurguladı:

"Bunlardan biri için ileri sürülen iddiaların gereği yapılmıştır. Kısa zamanda, bizde ruhsatlı olmayan ilaçların ülkeye girişinde İlaç Takip Sistemine kaydını sağlayacağız. Her bir ilaç kutusunun, onu diğer kutulardan ayıran bir kimlik numarası var. Kutuyu, üretimden reçete edildiği hastaya kadar takip ediyoruz. Eczane raflarındaki tüm ruhsatlı ilaçlar bu İlaç Takip Sistemine kayıtlı. Eczaneden alınan ruhsatlı ilacın sahte olması söz konusu değil."

AdminAdmin