EKONOMİ
Giriş Tarihi : 08-09-2023 13:03

Bankalardan Kredi Kartı Müşterilerine Mesaj Gitti!

Hükümetin tüketimi kısarak OVP hedeflerine ulaşma yöntemleri arasında kredi kartlarına sınırlama getirilieceği konuşuluyor. Ekonomi uzmanları da kredi kartında yeni dönem mi sorusunu soruyor.

Bankalardan Kredi Kartı Müşterilerine Mesaj Gitti!

Kredi kartı kullanımına sınır getirileceği iddialarıyla ilgili dün bankalar müşterilerine iki ayrı mesaj gönderdi. Peki bu mesajlar ne anlama geliyor? Ekonomi uzmanlarından dikkat çeken yorumlar geldi.

Önceki gün açıklanan Orta Vadeli Program’da (OVP) kredi kartı kullanımının yeniden düzenleneceğine ilişkin ifadenin yer alması sonrası dün sabah saatlerinde birçok banka özellikle yüksek limitli kredi kartı sahiplerine kart limitlerinin düşürüldüğüne ilişkin mesajlar gönderdi.

Milliyet'in haberine göre öğleye doğru ise bu mesajların ‘sehven’ gönderildiğine ilişkin yeni mesajlar, kart kullanıcılarının cep telefonlarına düştü.

İkinci mesajda her ne kadar ilk mesajın ‘sehven’ yani yanlışlıkla gönderildiği belirtilse de gerek kart sahipleri gerekse de ekonomi uzmanları, bu durumu, “kart kullanımına sınır getirileceği” şeklinde yorumladı.

Kart kullanımının tüketim talebini dengeleyecek şekilde yeniden düzenleneceği bildirildi.
NTV'ye konuşan Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, "Kredi kartı bir çeşit tüketiciye açılan kredidir. Genel anlamda iç talebi sınırlamaya dönük bir eğilim görüyoruz. Taksit sayıları düşürülebilir,belli ürün kategorilerinde bu tamamen kaldrılabilir. Bu tür uygulamalar görebilriiz" dedi.

FAİZLER DAHA DA ARTABİLİR

Merkez Bankası'nın önümüzdeki toplantılarda faiz artışlarına devam etmesi bekleniyor. Bu da kredi kartı ve mevduat faizlerine yansıyacak.

Ekonomistlere göre, kredi kartı ile ilgili faizler daha fazla artırılabilir.

Aslanoğlu, "Faizler artırılabilir. Bunu kredi gibi kullanan vatandaşlar açısından daha fazla frenleyici bir işlev görebilir bu tür adımlar. Sonuçta ya miktarsal ya da fiyat anlamında talebi düşürmeye dönük politikaların yansıması." diye konuştu.

SON DÜZENLEME HAZİRAN 2022'DE

Haziran 2022'de 25 bin lira üzeri limiti olan kredi kartları için asgari ödeme tutarı artırılmıştı.

Dönem borcunun yüzde 20'si olan asgari ödeme oranı yüzde 40'a çıkarılmıştı.

25 bin lira altı limiti olan kredi kartları için yüzde 20 oranı hala aynı.

Ekonomistler, olası düzenlemenin asgari ödeme tutarlarıyla da ilgili olabileceğini belirtiyor.

 

AdminAdmin