GÜNCEL
Giriş Tarihi : 15-10-2022 21:13

Bartın’da maden ocağında patlama! 41 can kaybı

Bartın'ın Amasra ilçesinde, Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü'nde, yer altında grizu patlaması meydana geldi. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan arama kurtarma çalışmalarının sona erdiğini, 41 işçinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, tedavileri için İstanbul'a sevk edilen 6 işçinin 5'inin durumunun ciddi olduğunu bildirdi.

Bartın’da maden ocağında patlama! 41 can kaybı

Amasra ilçesinde, Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğünde saat 18.45 sıralarında yeraltında patlama meydana geldi.

KRİZ MASASI KURULDU

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında kriz masası oluşturuldu. AFAD kriz masası ile koordineli şekilde çalışma yürütüyor.

Vardiyada 80-90 kadar işçinin bulunduğu tahmin ediliyor.

BARTIN VALİSİ'NDEN AÇIKLAMA

Bartın Valiliği'nden yapılan açıklamada, "Amasya Taşkömürü İşletme müessesinde saat 18.15 sularında -300 kotunda henüz nedeni belli olmayan kısmi bir Patlama meydana gelmiştir. Olay yerine tüm ekiplerimiz seferber edilerek gerekli çalışmalara başlanmıştır" denildi.

Bartın Valisi Nurtaç Arslan, TTK Amasra Müessesesi İşletmesinde medyana gelen patlama sonrası 74 arama kurtarma ekibinin çalışmalarını sürdürdüğünü açıkladı. Vali Arslan, gazetecilere yaptığı açıklamada, patlamanın nedeninin henüz belli olmadığını belirtti. Kendilerine saat 18.15'te bilgi geldiğini ifade eden Arslan, "-300 kotunda, -250 kodunda 74 arama kurtarma ekibi arkadaşımız kurtarma çalışmalarına devam ediyor. Şuan -300 kotunda 44 kişi, -350 kotunda da 5 kişi var. İşçilerimizi kurtarma çalışmalarımız devam ediyor. 8 kişi kendi imkanlarıyla kurtarıldı. Şuan altıncı yaralımızı çıkarıyoruz. Bütün ekiplerimiz seferber oldu. TTK'nın uzman ekipleri, AFAD ekipleri seferber durumdalar. İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Fatih Dönmez yoldalar, 1.5 saat sonra burada olacaklar" diye konuştu.

BELEDİYE BAŞKANINDAN AÇIKLAMA

Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, "Grizu patlaması şüphesi var. İçeride 87 arkadaşımız vardı. 6 tanesi hareketsiz görünüyor. Tahliye ekiplerinin olaya müdahalesi sürüyor" ifadelerini kullandı.

BAKANLAR OLAY YERİNE GİTTİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu patlamanın olduğu alana doğru hareket etti.

OCAKTAN ÇIKAN İŞÇİ: GÖZ GÖZÜ GÖRMEDİ

Maden ocağından çıkan işçi, “Hiçbir şey bilmiyoruz. Toz- duman oldu, ne olduğunu bilmiyoruz, gözükmedi. Kendi imkanlarımla çıktım. Patlama büyük ihtimalle de tam olarak, yani biz biraz geride olduğumuzdan dolayı sadece basınç oldu. Basınçtan dolayı toz kütlesi oldu, göz gözü görmedi" dedi.

AFAD'DAN AÇIKLAMA

Olay yerine AFAD, itfaiye ve çok sayıda sağlık ekibi sevk edildi. AFAD'dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Amasra Taşkömürü İşletmesinde henüz belli olmayan bir nedenle patlama meydana gelmiştir. Kütahya, Eskişehir, Zonguldak ve Karabük İl AFAD Müdürleri ile AFAD Sakarya Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü bölgeye yönlendirilmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz.

 

BARTIN CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINDAN AÇIKLAMA 

Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı: “Bartın Amasra'daki maden kazası ile ilgili Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştır. Olayla ilgili 3 savcı görevlendirilmiştir" ifadelerini kullandı.

MADEN-İŞ SENDİKASI: PATLAMA OLAN BÖLGEDE ŞU AN 35 İŞÇİ VAR

Maden-İş Sendikası yaptığı açıklamada patlamanın olduğu bölümde 35 işçinin bulunduğunu ve bunlardan 15'inin çıkarıldığını duyurdu.

 

 

 

KILIÇDAROĞLU: DUALARIMIZ, CAN KAYBININ YAŞANMAMASI İÇİN

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Amasra’daki maden ocağında yaşanan patlama sonucu yer altında mahsur kalan işçi kardeşlerimizin bir an önce kurtarılmasını diliyorum. Dualarımız, can kaybının yaşanmaması için” ifadelerini kullandı.

 

METAN PATLAMASI (GRİZU) İDDİASI

Zonguldak Maden Mühendisi Odası Başkanı Çağlar Öztürk şöyle konuştu:

"Kaza olalı yaklaşık 3 saati geçti. 2.5 saate kadar tüm çalışmalar ilk bir saat içerisinde insanların tahliyesi üzerinedir. Sonraki tüm çalışmalar insanların kurtarılması üzerinedir. Umut tabii ki vardır ama sonsuz umut da diyemiyoruz. Bir trafo patlaması ihtimaline çok yakın bakmıyoruz. Bizim gördüğümüz yüzde 90'ının üzerinde metan patlaması söz konusu. Çünkü kuyu dibindeki ekipmanlara da basınç zarar vermiş durumda. Ateş kaynağı olmadan metanın patlaması mümkün değildir. Metan durup dururken patlayan bir gaz değildir."

İLETİŞİM BAŞKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından patlamayla ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada “Amasra Taşköprü İşletme Müessesesi Müdürlüğü'nde meydana gelen kazanın ardından olaya müdahale etmek amacıyla devletimiz tüm kurumları ile kısa sürede harekete geçmiş, bölgede gerekli çalışmaları yürütmeye başlamıştır. Olayın aydınlatılması ve nedeninin tespit edilmesine yönelik incelemeler devam ederken mahsur kalan maden işçilerimizin kurtarılması için çalışmalar ivedi bir şekilde sürdürülmektedir. Gerekli bilgiler, ilgili kurumlar tarafından düzenli olarak paylaşılmaktadır. Bu açıklamaların takip edilmesi, resmi makamların paylaştığı bilgiler dışındaki iddia ve spekülasyonlara itibar edilmemesi gerekmektedir” ifadeleri yer aldı.

BAKAN DÖNMEZ GEÇEN AY ZİYARET ETMİŞTİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, patlama meydana gelen Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesi'nde çalışan madencileri 20 Eylül'de ziyaret etmişti.

Dönmez, ziyaretinde "Öncelikle şunu söyleyeyim; Önce güvenlik. Sizin canınızın güvenliği şu tesisin tamamına değişmeyiz. Yöneticileri atadığımızda ilk talimat üretim bir miktar aksayabilir, telafi ederiz, ama bir işçimizin kılına, tırnağına bir zarar gelmesin. Tabii zaman içinde çok trajik, üzücü kazalarımız olmadı değil. Bunları hep birlikte yaşadık. Bu iş kazalarına rağmen kömür işletmesi adeta şehrin kılcal damarlarına kadar işlemiş. İnsan sevmeden o sahaya inip çalışamaz. Büyük bir fedakarlık gösteriliyor" ifadelerini kullanmıştı.

İSİG MECLİSİ'NDEN AÇIKLAMA

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Gelen ilk bilgiler patlamanın TTK'nın maden ocağında meydana geldiği ve metan gazının yol açtığı yönünde.." ifadelerini kullandı.

“ERDOĞAN SÜRECİ YAKINDAN TAKİP EDİYOR”

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın patlamayla ilgili süreci yakından takip ettiği belirtildi. Cumhurbaşkanlığı’nın açıklamasında “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bartın ilimizin Amasra ilçesinde meydana gelen maden ocağı patlaması ile ilgili süreci ve tüm kurumların katıldığı çalışmaların koordinasyonunu yakından takip etmektedir. Maden ocağı patlaması sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla bölgeye intikal etmiştir” denildi.

BAKAN SOYLU: 14 KARDEŞİMİZ HAYATINI KAYBETTİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu patlamanın yaşandığı bölgede yaptığı açıklamada, "Bütün arkadaşlarımız çalışmalarını burada sürdürüyor. 2 ambulans uçak Zonguldak'taki havalimanına intikal ettirildi. Hakikaten üzüntü duyduğumuz bir tablo ile karşı karşıyayız. 110 kardeşimiz orada çalışıyordu. Bir kısmı kendi çabası ile çıkarken bir kısmı kurtarıldı. Riskli bölgede 49 kardeşimiz vardı. Hastaneye 21 kardeşimiz intikal etti. Maalesef 14 kardeşimiz hayatını kaybetti. Allah rahmet eylesin" ifadelerini kullandı.

BAKAN DÖNMEZ: İLK DEĞERLENDİRMELERE GÖRE GRİZU PATLAMASI

Enerji Bakanı Dönmez, olayla ilgili “Arkadaşlarımızın yapmış olduğu ilk değerlendirmeler grizu patlaması olduğu şeklinde” dedi.

ERDOĞAN YARIN BARTIN’A GİDECEK

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, patlama nedeniyle yarın Diyarbakır’a yapacağı ziyareti ileri bir tarihe erteledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yarın Bartın’a gideceği öğrenildi.

Edoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Bartın’ımızın Amasra ilçesinde meydana gelen maden patlamasında hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır niyaz ediyorum. Yaralanan kardeşlerime de acil şifalar diliyorum" ifadelerini kullandı.

"SAYIŞTAY UYARMIŞTI"

TBMM 27. Dönem CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Sayıştay'ın 2019'da, bugün patlama meydana gelen maden ocağını grizu patlamasına karşı uyardığını ortaya çıkardı. Yavuzyılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Sayıştay, Bartın Amasra'daki üretim derinliğinin -300 metreye ulaştığını; Çalışılan damarlarda gaz içeriklerinin yüksek olduğunu, ani gaz degajı ve grizu patlama riski artıyor diyor" ifadelerini kullandı.

 

BAKAN KOCA: 28 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 26 maden işçisinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Soylu’nun açıklamasından kısa bir süre sonra, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaşamını yitirenlerin sayısının 28’e yükseldiğini bildirdi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, şunları söyledi:

Dün akşam saat 18.15 sularında maalesef bulunduğumuz alandaki işletmede bir patlama meydana geldi ve ardından hem Bartın Valimiz hem sayın milletvekilimiz, kaymakamımız ve buradaki bütün arkadaşlarımız, belediye başkanımız buraya intikal ettiler. O andan itibaren de işletmenin yöneticileriyle beraber tüm Türkiye burada nasıl bir patlama olduğunu ve sonuçlarının ne olduğunu duymaya başladı. Başımız sağ olsun. Ülkemizin başı sağ olsun ve geçmiş olsun. Tüm madencilerimize geçmiş olsun. Başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. İlk açıklamalarımızda o vardiyada 110 madencimizin çalıştığını ifade etmiştik. Aynı zamanda kritik yerde 49 madencimizin çalıştığını söylemiştik. Ardından da burada bütün kurumlarımızın ortak çalışmasıyla gelişmeleri de sizle paylaşmıştık. Şimdi de son durumu paylaşmak için karşınızdayız. 110 vardiya çalışanımızdan 26 madenci kardeşimiz şehit oldu. Allah rahmet eylesin.

'BİR GALERİDE YANGIN VAR'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, madendeki bir galeride yangının sürdüğünü belirterek şu ifadeleri kullandı:

Patlama anı ile birlikte oluşan yüksek basınç ve sıcaklık ile arkadaşlarımızın maalesef bir kısmını olay yerinde kaybetmiş olduk. Sayın Bakanımız da ifade etti; şu anda 15 arkadaşımız maden ocağında, aramalar hala devam ediyor. Bir galeride patlamanın akabinde oluşan bir yanık var, yangın söz konusu. Şu anda ekiplerimiz yangında orada oluşan karbonmonoksiti etkisini azaltmaya çalışıyorlar. O çalışmalar devam ediyor. Arama çalışmasına katılan arkadaşlarımızın da güvenli bir şekilde bu işleri yürütmesi gerekiyor. O açıdan biraz daha sabırla beklemek durumundayız. Genel Müdürlüğümüz başta olmak üzere tüm yetkili arkadaşlarımız, teknik emniyetten sorumlu arkadaşlarımız da şu anda maden ocağında bu çalışmaları yürütüyorlar. Ben tekrar şehitlerimize rahmet diliyor, yakınlarına Allah sabırlar versin.

Patlamanın olduğu yer aşağı yukarı belli durumda. Yerlerini biliyoruz. 10-11 tanesi yangının devam ettiği bölgede. Ama çok büyük bir yangın değil. Bazı yerlerde kısmi göçükler var. Bazılarının da kısmi göçüklerde olduğunu değerlendiriyoruz.

Madende mahsur kalan 13 işçiyi arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

MADEN MÜHENDISLERI ODASI BAŞKANI AYHAN YÜKSEL: 40 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

Bartın'da patlamanın yaşandığı bölgede KRT TV'ye konuşan Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel, 40 işçinin patlamada zehirli gaz sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı.Yüksel, ölü sayısında çelişkili rakamların geldiğini ifade ederken birazdan resmi rakamların açıklanacağını söyledi. Yer altında kalan işçilerin çıkarılması faaliyetinin tamamlandığını açıklayan Yüksel, ocaktaki yangının söndürülmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini söyledi.

CAN KAYBI 40 OLDU

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, patlama sonucu 40 işçinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Soylu, yaptığı açıklamada "Sabah saat 07:30 itibariyle 14 şehidimize daha ulaştık. 40 şehidimize ulaşmış olduk" ifadelerini kullandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bulunamayan bir işçi için yer altında arama faaliyetlerine devam edildiğini duyurdu.

ERDOĞAN: 41. İŞÇİMİZE ULAŞTIK

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan facianın ertesi günü öğlen saatlerinde olay yerine gitti.

Maden ocağının etrafında yanındaki heyet ile birlikte incelemeler yapan Erdoğan ardından basın açıklaması gerçekteştirdi.

Erdoğan, açıklamasında 41. işçinin cansız bedenine ulaşıldığını açıkladı. Arama kurtarma çalışmaları sonlandı.

Erdoğan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Dün akşam saatlerinde meydana gelen grizu patlaması sebebiyle fevkalade üzgünüz. Ailelerine ve milletimize baş sağlığı diliyorum. Yaralı olarak kurtulanlara acil şifalar diliyorum. Bir yandan arama kurtarma yürütülürken bir yandan da yaralı işçilerimiz çeşitli illerimizdeki sağlık kuruluşlarımıza nakledilmiştir. Bugünkü Diyarbakır programımızı iptal ederek Amasra'ya gelip çalışmaları yerinde görme kararı aldık. Bu patlamanın nasıl yaşandığı, varsa sorumluları idari ve adli soruşturma ile ortaya çıkarılacaktır. Bunlara zaten başlanmıştır. Şu anki önceliğimiz yer altındaki işçilerimize ulaşmaktı, en son 41. işçimize ulaştık. O da rahmetli olmuş ve 40 olarak daha önce ilan edilmiş olan merhumlarımızın sayısı 41 oldu. Gerek Bakanım gerek sendika başkanım, bu alandaki sendika kolundaki arkadaşlarımız, son bir ay içerisinde, ocağa indiler, orada yerinde tetkikleri yaptılar. Şu anda bizim mevcut ocaklarımızın içinde Amasra Kömür İşletmeleri bizim en ileri imkanlara sahip olan ocak olmasına rağmen, birileri bununla tabii dalgasını geçebilir ama biz kader planına inanmış insanlarız. Kader planına inandığımız için bunun ne dünü ne bugünü ne de yarını olmayacaktır. Bunlar her zaman olacaktır, bunları da bilmemiz lazım. Maden kazalarını inşallah tarihe gömmek için elimizden gelen gayreti göstermenin içindeyiz. 

Bir karar daha aldık, 500+500 olmak üzere devlet, ilgili bakanlığımız, bunun yanında sendikamız 200, Çalışma Bakanlığımız 100, Aile Bakanlığımız da 50 bin olmak üzere, ilk etapta ailelere bu desteği vermiş olacağız. Hemen desteği kabine toplantımızda belirleyip onun da adımlarını atacağız"

BAKAN KOCA: 5 İŞÇİNİN DURUMU CİDDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bartın Amasra’daki maden ocağı patlamasında yaralanan ve İstanbul’da hastanede tedavi gören maden işçileriyle ilgili açıklama yaptı.

Koca, “6 hastamızın 5’i durumları ciddi. 5’i de solunum cihazına bağlı ve yanık yüzdeleri yüzde 65-85 arası değişmekte” ifadelerini kullandı.

AdminAdmin