SAĞLIK
Giriş Tarihi : 29-07-2023 00:49

Bilim insanlarından yeni salgın uyarısı

Dünya Covid-19 pandemisini atlatmaya çalışırken bilim insanlarından yeni salgın uyarısı geldi. Yeni bir araştırmaya göre yeni salgın, muhtemelen binlerce yıllık patojenlerin yeryüzüne çıkmasıyla patlak verecek.

Bilim insanlarından yeni salgın uyarısı

Yeni bir araştırma, binlerce yıldır yeraltında gizlenen çok eski patojenlerin dünyayı kuşatacak bir sonraki salgının patlak vermesine yol açabileceğini ortaya koydu.

Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi'nden bilim insanlarının araştırmasına göre, “zamanda yolculuk eden” eski tarihlerden kalma çok tehlikeli patojenler şu anda toprak altında mahsur kalmış durumda ve ortaya çıkmaları halinde dünya büyük bir salgın riskiyle karşı karşıya kalacak.

Bilgisayar simülasyonları ve yapay zeka teknolojisi kullanan bilim insanları, küresel ısınmayla birlikte birçok yerde buz tabakasının eridiğini ve patojenlerin her an toprak altından sızabileceğini vurguladı.

‘BEKLENMEDİK SONUÇLAR DOĞURABİLİR’

Antik dönemlerden kalma virüsler binlerce yıl boyunca buz tabakaları altında yaşayabiliyor ve değişim geçiriyor. Bu virüslerin daha tehlikeli hale gelmiş olabileceğini kaydeden araştırmacılar, patojenlerin yeraltından çıkarak bakteri tarzı canlıların üçte birini öldürebileceğine dikkat çekti.

Araştırmada, bu patojenlerin insan hayatını tehdit etmenin yanı sıra büyük ekolojik değişimlere yol açarak doğayı mahvedebileceği kaydedildi. Modern bakterilerin eski virüslere karşı direnme gücünü kaybetmiş olabileceğini söyleyen bilim insanları, eski patojenlerin baskın hale gelmesinin dünya üzerinde büyük değişimler yaratacağını ve “hiç beklenmedik sonuçlar” ortaya çıkarabileceğini ifade etti.

48.500 YILLIK VİRÜS CANLANDIRILMIŞTI

Geçen sene bilim insanları, Sibirya'da buzullara gizlenmiş 48 bin 500 yıllık eski bir virüsü yeniden canlandırdıklarını açıklamıştı. Çalışma o dönemde de endişelere yol açmış, antik virüslerin modern dünya için ölümcül riskler barındırdığı uyarıları yapılmıştı.

Yeni araştırmaya göre, virüsler genel olarak insanlar için ölümcül görülmese de çok eski virüslerin Covid-19 sonrası yeni pandemilere yol açabileceğinden endişe ediliyor. Örneğin Alaska'da buzullara gizlenmiş influenza virüsü 1981'de ortaya çıkmış ve hızla yayılmıştı.

AdminAdmin