İSTANBUL
Giriş Tarihi : 08-10-2023 17:37

CHP'de kritik İstanbul yarışı

CHP’de gözler, 4-5 Kasım’daki büyük kurultaya en çok delege gönderecek olan İstanbul’a çevrildi. Bugünkü kongrede Cemal Canpolat ile Özgür Çelik başkanlık için yarışacak. Kürsüye ilk olarak il başkanı Canan Kaftancıoğlu çıktı ve veda konuşması yaptı. İmamoğlu ise iktidar mesajları verdi, hedeflerini açıkladı. Kongrede blok liste kararı alındı. Divan Başkanlığı’na eski CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal ortak kararla seçildi.

CHP'de kritik İstanbul yarışı

CHP'nin İstanbul İl Başkanı bugün düzenlenecek 38. Olağan İstanbul İl Kongresi'nde belli olacak. Değişimcilerin desteklediği CHP Bahçelievler İlçe Başkanı Özgür Çelik ile genel merkezin desteklediği CHP eski İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat'ın yarışacağı kongrede, 600'ü aşkın delege oy kullanacak. İstanbul'daki sonucun CHP'nin 5 Kasım'da yapacağı 38. Olağan Büyük Kurultayı etkileyeceği belirtiliyor. Bu nedenle gözler, kurultaya 196 delege gönderecek olan İstanbul'a çevrildi. Haliç Kongre Merkezi'nde saat 08.00'de başlayan kongreye, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Genel Başkan adayı Özgür Özel katılmadı.

Kongre akşam saatlerine kadar sürecek. CHP İstanbul ilçe kongreleri geçen ay tamamlanmış; 39 ilçeden 14’üne yeni ilçe başkanları seçilmişti.

detail-photo-fancybox-0

Kongrenin yapıldığı salona Özgür Çelik’in resminin olduğu ve üzerinde “İstanbul için biz varız” yazılı pankart asılırken Cemal Canpolat’ın pankartında ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da resmi yer alarak “Asla yalnız yürümeyeceksin” yazısı yer aldı.

Salona saat 10.00’dan itibaren giriş yapılmasına izin verildi.

detail-photo-fancybox-1

DİVAN BAŞKANI BELLİ OLDU

Kongrenin Divan Başkanlığı’na da eski CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal seçildi. 

Kongreye CHP Genel Başkanı aday adaylarından Prof. Dr. Örsan Kunter Öymen ile Ünal Karahasan, Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Genel Başkan Yardımcısı Yunus Emre, Devrim Çelik, Zeynel Emre, Hasan Efe Uyar, Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, çok sayıda milletvekili ve Parti Meclisi (PM) üyeleri de katıldı.

detail-photo-fancybox-2

KAFTANCIOĞLU KÜRSÜYE ÇIKTI

CHP İstanbul 38. İl Kongresi İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun konuşmasıyla başladı. 

Kaftancıoğlu "Bu kürsüden size son kez sesleniyorum. Sizden il başkanınız olarak son isteğim, İstanbul örgütü bugün bir kez daha farkını Saray'a ve Ankara'ya gösterecek adaylar konuşurken dinlemenizi istiyorum" dedi.

detail-photo-fancybox-3

KAFTANCIOĞLU: GENEL BAŞKANIMIZ KILIÇDAROĞLU’NA KİŞİSEL VE ÖZEL TEŞEKKÜR EDİYORUM

Kaftancıoğlu'nun konuşması şöyle:

"Bu kürsüden size son kez sesleniyorum. Sizden il başkanınız olarak son isteğim, İstanbul örgütü bugün bir kez daha farkını saraya ve Ankara'ya gösterecek adaylar konuşurken dinlemenizi istiyorum. Hep yarını konuşmamız lazım dedik. Cumhuriyet’imizin ikinci 100 yılında giderken 21. yüzyılda da karşı karşıya olduğumuz sorunlar çok karışık. Ekonomik, sosyal ve dijital eşitsizlikleri, iklim değişikliği, ayrımcılık, ırkçılık, ahlaki ve siyasi çöküntüyü 85 milyon adına tartışmak zorundayız. İçi boşaltılan devlet kurumları yerine güçlü yurttaş güçlü birey sorumlu devleti hep beraber oluşturmamız lazım.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak, Cumhuriyet Halk Partisi’nin kurumsal kimliğiyle partimizle birlikte bu ülkeye demokrasiyi getirerek cumhuriyetimizin ikinci yüzyılı taçlandırmamız lazım İstanbul örgütüne, aramızda bulunan bulunmayan, hayatını kaybetmiş İstanbul örgütüne sonsuz teşekkür ediyorum. Önünde saygıyla eğiliyorum. İlçe başkanları, delegelerimizle ilgili trollerin attığı iftiraların tehditlerin arasına sıkışmaz Bu örgüt var ya bu örgüt, seçim zamanı araba bulamayıp yürüyerek çalışmaya gitmiş örgütBu örgüt sandıklarda günlerce beklemiş örgüt. Sizin il başkanınız olmak hayatım boyunca en gurur duyacağım şey olarak kalacak. 'Yarını konuşmamız lazım' dedik. Yarına umudu hep birlikte yeniden diriltmemiz lazım. Popülist siyasetin karşısında dönüştürücü siyaseti inşa etmek gerek. Konuşulanı yapmak, sahici, samimi olmaktır. İstanbul örgütünün parti içinde hak ettiği yere gelmesi için daha çok sesinizi duyurmaya çalışacağından hiç şüphem yok.

İkinci teşekkürüm yüzüne karşı; dönüştürücü siyaset, samimi ve sahici siyaseti toplumda yerleştirmek için en net eleştirilerimi yüzüne karşı yapmama rağmen 'siyasette kadınlar da olmalı' deyip eleştirilerimi büyük bir olgunlukla karşılayan genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’na kişisel ve özel teşekkür ediyorum. Kendisine yaptığım eleştirileri bu salondan birine yapsaydım bana düşman olurdunuz. Son teşekkürüm de, ergenliğini ve hatta çocukluğunu bensiz geçiren her gün annemin başına bugün ne gelecek acaba kaygısı yaşayan ve ona aynı zamanda annelik yapan maddi ve manevi olarak her zaman yanımda duran sevgili kızım ve eşime teşekkür ediyorum. Artık biz de belki kaybettiğimiz şeyleri telafi edecek bir vakit bulacağız."

KILIÇDAROĞLU'NDAN MESAJ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kongreye gönderdiği mesaj okundu.

detail-photo-fancybox-5

CHP lideri  mesajında şu ifadeleri kullandı: 

"Cumhuriyet Halk Partisinin cesur üyeleri değerli yol arkadaşlarım. Cumhuriyetimizin temel değerlerine gönülden bağlı, büyük Atatürk'ün hedeflediği çağdaş uygarlık seviyesine aşma doğrultusunda çalışan siz değerli yol arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum. Büyüyen kalkınan bilimde ve teknolojide dünyaya meydan okuyan bir sığınmacı deposuna dönüştürülmeyen özgür ve adil bir Türkiye için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Çünkü bizler kişisel çıkarlar peşinde koşanlar değil güçlü ve mutlu Türkiye davasına inanmış insanlarız. Bu bağlamda bu yolda atılan her adım demokrasi için verilen her oy sadece çocuklarımızın geleceğini şekillendirmekle kalmayacak. Tarihinin en zorlu dönemini geçiren ülkemizin geleceğini şekillendirecek önemli bir tercih olacaktır. Değerli yol arkadaşlarım hepimiz cumhuriyetimizin kurucu partisi olmanın getirdiği büyük tarihi sorumluluğun bilincindeyiz. Bu doğrultuda ülkemiz ve partimiz için çalışan cumhuriyet halk partililer bugün de demokratik bir olgunlukla iradelerini ortaya koyacaktır. Hedeflerimize ulaşmak ülkemizi aydınlığa çıkarmak için daha büyük bir güç ve azimle çalışacağımıza yürekten inanıyorum. Bu vesileyle şimdiye kadar görev yapan tüm yöneticilerimize emekleri ve çalışmaları için teşekkür ediyor, yeni görev üstlenecek arkadaşlarıma da başarı dileklerimi iletiyorum. Kongremiz partimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum"

detail-photo-fancybox-6

İMAMOĞLU'NDAN AÇIKLAMALAR

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, kongrede bir konuşma yaptı. İmamoğlu konuşmada şu mesajları verdi:

"Hepiniz hoş geldiniz. İstanbul il kongremiz hepimize hayırlı ve uğurlu olsun. Temmuz başında mahallelerde başlayan ardından ilçelerde devam eden kongrelerimiz, İstanbul çapında bugün itibarıyla tamamlanıyor ve sonuçlanıyor. Bu süreçte her bir mahallede, her ilçede emek sarf eden üyelerimize her kademede seçilen delegelerimize ve bu kongreye katılarak partimizin geleceğini şekillendirmek için sorumluluk alan her birinize içtenlikle teşekkür ediyorum, emeklerinize sağlık. Sevgi, saygı ve selamlarımı sunuyorum.

İstanbul il başkanlığı için yarışan Sayın Cemal Canpolat ve Sayın Özgür Çelik'e başarılar diliyorum. Değerli dava arkadaşlarım, her birimiz çok önemli günlerden geçiyoruz. 9 Eylül 2023 partimizin tam 100'üncü yaşını kutladık, 6 Ekim 2023 şehrimizin düşman işgalinden kurtuluşunun 100'üncü yılını kutladık. Birileri b u millete yıllarca bu günlerin önemini unutturmak istedi. Düşünün bu aziz şehrin tam 5 yıl boyunca işgal altında kaldığını söyledi. İşte bu milletin istiklal mücadelesini küçümseyen bu akıl milletin ayağa kalkışını, istiklal mücadelesini, özgürlük mücadelesini yok saymaya çalışmışlardır. Bundan 100 yıl önce Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının kararlı duruşu sonrası İstanbul işgalden kurtarılmıştır. Bu kurtuluşu bize sağlayan başta M. Kemal ve silah arkadaşlarını, dedelerimizi ve ninelerimizi minnetle yad ediyorum."

"SİVİLLERİN HEDEF ALINMASI BİZİ ÇOK DERİNDEN ÜZDÜ"

İmamoğlu yaptığı konuşmada İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalara değindi. İmamoğlu şöyle dedi:

"Filistin sorununun ne kadar derin ve karmaşık olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu çatışmada sivillerin hedef alınması bizi çok derinden üzdü. Hangi taraftan gelirse gelsin sivillere karşı saldırılar kabul edilemez. En yakın zamanda diyalog yoluyla kalıcı ve adil bir çözümün bulunması için hep birlikte çalışalım. İnsanlığın en eski yerleşim alanlarından birisi olan bu coğrafyadaki bu çatışmanın son bulması, bütün dünyanın sorumluluğudur. Bu konuda bizler de bu sorumlulukta en üst seviyede görev almaya hazır bir milletiz.”

İSTANBUL'UN KADERİ TÜRKİYE'NİN KADERİDİR

“İstanbul’un kaderi Türkiye’mizin kaderidir. 2019 seçimleri Türkiye demokratlarının ortak başarısıdır. Geride bıraktığımız 4,5 yıl boyunca hukuk dışı engellemeleri yaşadık. Bunların hiçbiri bizi yıldırmadı. Bizim partimizin acı Cumhuriyet Halk Partisidir. Cumhuriyet ve halk kelimeleri aslında iç içedir. O yüzden partimiz devletin ya da piyasanın değil en başta halkın partisi olma iddiasındadır. Halkçılık ilkesi buradan gelir.

YURTLARIMIZIN 5 BİN ÖĞRENICISI VAR

Bu şehri devraldığımızda tek bir öğrencinin yatağı yoktu. Bugün 14 tane yurtlarımız var bu yurtlarımızın 5 bin öğrenicisi var. Anadolu’nun her yerinden evlatlarımız geliyor o yurtlarda kalıyor okul okuyorlar. Birileri bizden şikayetçi olmaya başladı. Kreş sayısı sıfırdı. Kreş sayımız 75’i tamamladı. Hızla 150 kreş sayısına doğru koşuyoruz. 75 kreşte 8 bin 600 çocuğumuz okuyor. 300 bin üniversite öğrencisine karşılıksız burs verdik. Milletin parasını milletin evlatları için harcıyoruz.

ARTIK İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NDE DE KADINLAR VAR

Daha önce 10’ dan fazla meslekte hiç kadın yokken artık İstanbul Büyük Şehir Belediyesinde de kadınlarda var. Kadın yöneticilerimiz tam üç kat büyüdü. Daha önce o masalarda hiç kadın yokken birçok makama kadın yöneticiler atandı.

İstanbul’da tek bir kişiye özel parsel bazlı tek bir imar artışını yapmadık yaptırmayacağız. Kişilere derneklere aktarılan kaynakları kökünden kestik. Musluğun yönünü 16 milyon insanımıza çevirdik. Sosyal yardımları bizden öncekine göre tam beş kat artırdık.

İşte bu hassasiyeti gösteren anlayış Ekrem İmamoğlu’dur. Bunların yanı sıra 1,5 milyon aileye ulaşan sosyal destekleri ulaştırırken oyunu sormadan insan olduğu için eşit bilinciyle hareket ettik.

Hizmete açtığımız Kemerburgaz, Atatürk Kent Ormanı bu ay geliyor.

Belediyemiz son derece medeni sözleşmeler yürütüyor. Yaptığımız sözleşmelerle özellikle belediyemizde 2024’te evrensel değerleri koruyarak 45 saatten 40 saate düşüren biz olduk. Biz öncü olduk biz başlattık bunu."

İMAMOĞLU’NUN KONUŞMASI SLOGANLARLA KESİLDİ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul İl Kongresi’nde uzun süre kürsüde kaldı. Konuşmasında dört buçuk yıldır İBB yönetimi olarak yaptıkları hizmetleri anlatan İmamoğlu’nun sözleri sık sık sloganlarla kesildi. Salonda hem “Halkın umudu Kılıçdaroğlu” hem de “Her şey çok güzel olacak” sloganları yükseldi. İmamoğlu her iki adaya da başarılar diledi.

AdminAdmin