DÜNYA
Giriş Tarihi : 25-11-2022 15:14

Covid'den daha bulaşıcı: DSÖ'den FIFA'ya bulaşıcı hastalık uyarısı

Katar'da düzenlenen 2022 FIFA Dünya Kupası'na katılan futbolseverler, aralarında Covid'den daha ölümcül olan MERS'in de bulunduğu sekiz hastalık konusunda uyarıldı.

Covid'den daha bulaşıcı: DSÖ'den FIFA'ya bulaşıcı hastalık uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından finanse edilen uzmanlar, "deve gribi" olarak da bilinen Orta Doğu solunum sendromunun (MERS) Orta Doğu ülkesindeki mevcut turnuva sırasında yayılabileceğinden korkuyor.

Uzmanlar Covid ile aynı aileden olan ve bulaştığı üç kişiden birini öldüren MERS'i, Dünya Kupası devam ederken teorik olarak ortaya çıkabilecek sekiz potansiyel "enfeksiyon riski"nden biri olarak değerlendirdi.

8 hastalık uyarısı

Üç akademisyen tarafından kaleme alınan ve New Microbes and New Infections dergisinde yayınlanan makaleye göre, Dünya Kupası "kaçınılmaz olarak bulaşıcı hastalık riskleri" oluşturuyor. Bu hastalıklar arasında şunlar bulunuyor:

  1. Covid
  2. Maymun çiçeği
  3. MERS
  4. Vektör aracılı hastalıklar
  5. Kızamık
  6. Hepatit A
  7. Hepatit B
  8. Seyahat ishali

Ülkeye 1.2 milyon turist akışı olması bekleniyor

DSÖ'nün Gezgin Sağlığı İşbirliği Merkezi'nden epidemiyolog Profesör Patricia Schlagenhauf ve ekibi, futbol gösterisini izlemek üzere Katar'a seyahat eden taraftarlar nedeniyle sözkonusu hastalıkların İngiltere gibi diğer ülkelere de taşınabileceğini öne sürdü.

Toplamda yaklaşık 1.2 milyon taraftarın Dünya Kupası için Katar'a seyahat edeceği bilinirken, bunlardan tahminen 5 binini İngiliz ve Gallerli taraftarlar oluşturuyor.

Uzmanlardan deve eti uyarısı

MERS ilk kez on yıl önce Katar'a sınırı olan Suudi Arabistan'da rapor edildi. Sağlık uzmanları MERS virüsünde insandan insana bulaşmanın mümkün olduğunu söylüyor. Hastalığın belli bir tedavisi bulunmuyor, dolayısıyla doktorlar semptomlara yönelik bir tedavi uyguluyor.

Covid salgınının arkasındaki virüsle aynı aileden gelen virüsün doğal konakçısının develer olduğuna inanılıyor. Bölgeye seyahat edenlerin bu memelilere dokunmaktan kaçınmaları tavsiye ediliyor. Bulaşıcı hastalık bilimcileri, insanların deve sütü içmekten veya uygun şekilde pişirilmemiş deve eti yemekten de kaçınmaları gerektiğini söyledi.

AdminAdmin