EKONOMİ
Giriş Tarihi : 26-02-2024 19:57

Emeklilikte 2 yeni düzenleme geliyor

Nisan ayında meclisten geçmesi hedeflenen düzenleme, Bağ-Kur'lular ve ev hanımlarını yakından ilgilendiriyor. Emeklilik hayalleri kuran birçok kişiyi etkileyecek bu kararların detayları merakla bekleniyor. İşte o açıklamanın ayrıntıları...

Emeklilikte 2 yeni düzenleme geliyor

Sabah Gazetesi'nden Faruk Erdem'in yazısına göre, emeklilikte iki büyük reform gündemde. Seçimden sonra yürürlüğe girmesi beklenen devrim gibi kararların ayrıntıları ise şu şekilde:

Dün yayımlanan haberde meclisin gelecek dönemde görüşeceği ilk konular arasında çalışma hayatına dair düzenlemelerin yer alacağı ifade edildi. Ev hanımlarına emeklilikte prim desteğinin yanı sıra, SSK Bağ-kur prim eşitleme ve Bağ-kur 7200 günle emeklilik düzenlemeleri görüşülecek. Bu kararların meclisten geçmesi ve yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Yeni dönemde TBMM'de görüşülecek olan düzenlemede ev hanımlarına emeklilikte 1/3 prim desteği verilmesi hedefleniyor. Bu destek ile birlikte isteğe bağlı sigortalı olan ev hanımlarının primlerinin üçte birini devlet karşılayacak ve gerekli prim ile yaş şartını taşıyan ev hanımları emekli olmaya hak kazanacak.

Ev hanımlarının isteğe bağlı sigortalılıkları şöyle olacak:

Aylık ödeme (2024): 6.400,64 TL
Devlet desteği aylık: 2.133,55 TL
Yıllık devlet desteği: 25.602,56 TL

Ev hanımları 5400 günle emekli olacak ve daha önce sigortası olan ev hanımları ise daha rahat emekli olabilecek.

Bir diğer düzenleme ise Bağ-Kur'lulara 5 yıl erken emeklilik fırsatı. Bağ-Kur'lu olup yaş şartını tamamlayan ve 9 bin prim gününü bekleyenler, 7200 prim gününü doldurduktan hemen sonra emekli olabilecek.

mesaisaatleri.png

MESAİ SAATLERİNE DÜZENLEME YOLDA

Son zamanlarda gündemi meşgul eden konulardan bir diğeri ise mesai saatleri. Orta vadeli program kapsamında çalışanların mesai saatlerinin düşürülmesi hedefleniyor. 45 saat olan mesailerin 40 saate indirilmesine dair görüşmeler yapılıyor.

jfkijsfgkgj.png

DÜZENLEME NE ZAMAN GEÇELİ OLACAK?

Yerel seçimlerin sonrasına dek tatile girecek olan meclis bu hafta son kez toplanıyor. Bus sebeple TBMM'nin bahsi geçen konuları Nisan ayından sonra gündemine alması bekleniyor.

AdminAdmin