EKONOMİ
Giriş Tarihi : 09-05-2023 14:14

Erdoğan Kamu İşçisine Verilecek Zammı Açıkladı

Son dakika gelişmesi... Kamuda çalışan 700 binden fazla işçiye verilecek zam oranı belli oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kamu işçisine yüzde 45 zam yapılacağını söyledi. Böylece en düşük aylık 15 bin liraya çıkmış oldu.

Erdoğan Kamu İşçisine Verilecek Zammı Açıkladı

Karayolları, Demiryolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları, elektrik üretim santralleri, kömür işletmeleri, üniversiteler ve hastanelerin de aralarında olduğu kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçiye yapılacak zam belli oldu.

En düşük kamu işçisi maaşı ne kadar oldu?

Zam oranı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Erdoğan, “Bu toplu sözleşme ile refah payı dahil ücretlerde yüzde 45 zam yapıyoruz. En düşük kamu işçisinin ücretini 15 bin TL’ye çıkarıyoruz” dedi.

Konuşmasında asgari ücrete yapılması planlanan zamma da değinen Erdoğan, "Asgari ücret artışından memur ve emekli maaş zammına çalışmaların devamını getireceğiz. Temmuzda enflasyon farkı ve refah payına dayanan hazırlıklarımız var" ifadelerini kullandı.

Fazla mesai ücretlerine yüzde 70'lik artış

Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

- (Kamudaki işçiler) Gece çalışanların ücretlerinin yüzde 8 zamlı ödenmesini öngörüyoruz. Fazla çalışma ücretlerinde ise yüzde 70’lik artışa gidiyoruz.

- (Kamuda) Gazi, terör mağduru ve şehit yakını işçilerin çıplak ücretlerine yüzde 10’luk ilave yapıyoruz.

- Başkaca iş primi ödemesi bulunmayan işçilerimize yüzde 4 ile yüzde 6 arasında prim ödemesi uygulamasını da bu sözleşmeyle getiriyoruz.

Zam kamudaki hangi meslek gruplarını kapsıyor?

Kamu toplu iş sözleşmesi Karayolları, Demiryolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları, elektrik üretim santralleri, kömür işletmeleri, üniversiteler ve hastanelerin de aralarında olduğu kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiriyor.

İşçi cephesi ne talep ediyordu?

İşçileri temsil eden Türk-İş ve Hak-İş'in ortak talebi, "aylık brüt taban ücretin 15 bin liraya yükseltilmesi, bunun yapılmasının ardından bütün ücretlere yüzde 15 refah payı ilave edilmesi" olarak öne çıkıyordu.

Taban ücret artışı ve refah payının eklenmesinden sonra ise birinci 6 ay için yüzde 45, ikinci, üçüncü ve dördüncü 6 aylar için yüzde 5'er zam ve enflasyon farkı isteniyordu.

AdminAdmin