GÜNCEL
Giriş Tarihi : 05-12-2023 15:58

Erdoğan, Körfez İşbirliği Konseyi Zirvesi'nde: İsrail'in savaş suçları yanına kalmamalı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 44'üncü Körfez İşbirliği Konseyi Zirvesi'nde yaptığı açıklamada, "Gazze'deki mezalimin Suriye'yi de içerecek bölgesel bir savaşa dönüşmesine fırsat vermememiz gerekiyor" dedi.

Erdoğan, Körfez İşbirliği Konseyi Zirvesi'nde: İsrail'in savaş suçları yanına kalmamalı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki günlük ziyareti kapsamında bulunduğu Katar'da düzenlenen 44'üncü Körfez İşbirliği Konseyi Zirvesi'nde konuşma yaptı. Konuşmasında 'Türkiye'nin uluslararası yatırımcılar için güvenli liman olma vasfını koruduğunu' söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türk ekonomisine güvenen kardeşlerimize her türlü desteği vermeye hazırız" ifadelerini kullandı.

'BÖLGESEL BİR SAVAŞA DÖNÜŞMEMELİ'

Erdoğan, konuşmasında, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına da değindi. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'yu eleştiren Erdoğan, "Netanyahu yönetimi siyasi ömrünü uzatmak uğruna tüm bölgemizin güvenliğini, geleceğini tehlikeye atıyor" dedi.

"Önceliğimiz, derhal kalıcı ateşkesin ilan edilmesi ve kesintisiz bir şekilde insani yardım akışının teminidir" diyen Erdoğan, "Çoğunluğu çocuk ve kadın 17 bin Filistinli masumun hayatını kaybetmesi insanlık suçudur, savaş suçudur. İsrail'in işlediği bu suçlar yanına kâr kalmamalıdır" diyerek, "Gazze'deki mezalimin Suriye'yi de içerecek bölgesel bir savaşa dönüşmesine fırsat vermememiz gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

'GARANTÖRLÜK DAHİL SORUMLULUK ALMAYA HAZIRIZ'

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlene İslam İşbirliği Teşkilatı-Arap Ligi Olağanüstü Ortak Zirvesi'yle Filistin halkıyla dayanışmanın açık ve net bir şekilde gösterildiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gazze krizindeki bu ortak tavrımız, bölge ülkeleri olarak sorunlarımızı sahiplenme noktasında da bir örnek oldu. Zirvede alınan kararların takibini yapmamız önemlidir. Dışişleri Bakanları Temas Grubu, çeşitli ülkelerde görüşmeler yürüttü, bu temaslara devam edecekler. Gazze'de kısa süreli geçici insani aranın sağlanması ve esir takası konusunda Katar'ın çabalarını takdirle karşılıyoruz. Tabii bu fasılanın kalıcı bir ateşkese dönüşmesini temenni ediyorduk ancak bu gerçekleşmedi. 

Türkiye olarak bölgeye yönelik insani yardımlarımızı artırarak sürdürüyoruz. Bugüne kadar 12 uçak ve 2 sivil gemi dolusu yardım malzemesini El Ariş'e sevk ettik. Kanser hastaları ve çocuklar başta olmak üzere yaralıların Türkiye'ye intikalini sağladık. Önceliğimiz derhal kalıcı ateşkesin ilan edilmesi ve kesintisiz bir şekilde insani yardım akışının teminidir. Son gelişmelerle birlikte 1967 sınırları temelinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, egemen bir Filistin devletinin kurulmasının ehemmiyeti bir kez daha görüldü. Bu maksatla garantörlük dahil, bölge ülkeleriyle birlikte sorumluluk almaya hazır olduğumuzu açıkladık."

AdminAdmin