İSTANBUL
Giriş Tarihi : 31-01-2024 12:19

İstanbul Depremiyle ilgili 4 senaryo!

Marmara Denizi'nde dün gece meydana gelen 3.4 büyüklüğündeki depremin ardından Prof. Dr. Okan Tüysüz'ün açıklamaları tekrar gündeme geldi. Olası bir depremin İstanbul'u nasıl etkileyeceğini anlatan Tüysüz, 7.2'den 7.6'ya kadar büyüklük verdi.

İstanbul Depremiyle ilgili 4 senaryo!

Prof. Dr. Okan Tüysüz'ün, Marmara’da olası bir depremin İstanbul'u nasıl etkileyeceğine ilişkin 4 ayrı senaryo paylaşması tekrar gündeme geldi.

Marmara Denizi'nde 3.4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem uzmanı jeolog Prof. Dr. Tüysüz'ün, Marmara’da olası bir depremin İstanbul'u nasıl etkileyeceğine ilişkin 4 ayrı senaryo paylaşması tekrar gündeme geldi.

Marmara'da olması beklenen depremin, İstanbul'a etkisini 4 senaryo ile paylaşmıştı.
Tüysüz "Deprem şiddeti I den XII ye kadar ölçeklenir, ancak haritalarda IX ve üzeri tek sembol ile gösterilmiştir. Bazı şiddet değerleri tabloda verilmiştir. Senaryo'da Le Pichon vd tarafından yayınlanan fay modeli kullanılmıştır" diyerek şunları aktardı.

1. senaryo
Sadece Adalar fayı kırılırsa 6.9 büyüklüğünde deprem beklenir (Şiddet değil). Tuzla ve Adalar'da zayıf zeminlerde yerel olarak IX şiddet değerlerine ulaşılır.

2. senaryo
Tekirdağ çukurluğu ile Yeşilköy açıkları arasında Orta Marmara fayı fay kırılırsa deprem büyüklüğü 7.2 olur, Büyükçekmece'den Eminönü'ne kadar sahile yakın alanlarda şiddet IX a, çok zayıf zeminlerde X değerine ulaşabilir.

3. senaryo
Batı ve Orta Marmara Fayı birlikte kırılırsa (zayıf ancak olası bir senaryo) deprem büyüklüğü 7.5, olası şiddet Mimarsinan-Eminönü sahiline paralel olarak 10-15 km boyunca ve Anadolu yakasının zayıf zeminlerinde IX ve üzeri olabilir.

4. senaryo
Tüm faylar (1912 depreminin Marmara içerisinde kırdığı yerler dahil) birlikte kırılırsa (zayıf, olasılık) deprem büyüklüğü 7.6 olur. Mimarsinan-Eminönü sahili boyunca 20 km, Anadolu yakasında 10 km lik bir şerit içinde zayıf zeminlerde şiddet IX ve üzeri olur.

AdminAdmin