İSTANBUL
Giriş Tarihi : 06-12-2022 12:55

İstanbul'da kira ve konut krizi...

Yaşam koşullarının ağırlaştığı kentte kiralar son iki yılda dörde katlandı. Yurttaş çareyi Arnavutköy ve Çatalca gibi uzak ilçelere taşınmakta buldu.

İstanbul'da kira ve konut krizi...

İstanbul’da kiralar son iki yılda dört katına çıktı. Barınma krizi nedeniyle iç göç yaşanıyor. Kent merkezinde geçim zorluğu çeken yurttaşlar şehrin dışına doğru kayıyor.

Cumhuriyet'ten Rıfat Karcı'nın haberine göre, emlak endeksi araştırmalarına göre toplumun ekonomik olarak en alt tabanı olan öğrenciler ve emekliler için ise yaşanabilir sadece iki ilçe var. Arnavutköy ve Çatalca. Kiraların ortalama 4 bin TL olduğu Çatalca’dan merkez ilçe Şişli’ye gelmek il değiştirmek kadar zor ve masraflı. Şişli, Çatalca arası üç saate yakın sürüyor ve yol masrafı 50 lirayı buluyor. Arnavutköy için de durum çok farklı değil. Şişli’den tek araçla ulaşım sağlansa da trafik sorunu süreyi uzatıyor. Arnavutköy’de kiralar ortalama 4 bin 500 lira. Kent merkezinden buraya doğru yoğun bir göç yaşanıyor. İstanbul Havalimanı çalışanlarının da burayı tercih etmesiyle nüfusta artış yaşanmış.

YOL MASRAFI 50 LİRADAN FAZLA

Çatalca'dan Zincirlikuyu'ya gitmek isteyen bir vatandaş metrobüsle 37 durak ilerlemek zorunda. iki ile dört dakika süren durak araları, Zincirlikuyu'ya varıldığında 45 dakikayı buluyor. Yani vatandaş, Şişli’den, Çatalca merkeze işe gidiş ya da dönüş saatleri dışında ortalama iki buçuk saatlik bir yolculuk yapmış oluyor. Çatalca otobüsü çift tarifeyle ücretlendiriliyor. Gidiş ve dönüş için yol masrafı 50 liradan fazla.

Kira sorununa dikkat çeken Ferhatpaşa mahallesi muhtarı Ergun Çağlayan, “Kiracılar için zor zamanlar. 3 bin 500 liradan aşağı kiralık daire bulamazsınız” dedi. Kira artışlarından dolayı öğrenci sayısında artış olup olmadığına ilişkin Çağlayan, “Burada üniversite yok, öğrenci sayısında da artış yok. Burada genellikle orta yaş üstü insanlar var” ifadesini kullandı.

AdminAdmin