İSTANBUL
Giriş Tarihi : 19-07-2023 13:45

İstanbul'da toplu taşımaya Zam sinyali

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 125 İETT Otobüsü Temini Sözleşme Töreni'nde yaptığı konuşmada, "Ortaya konulan bu vergi yükleri zaten vatandaşımızın belini bükmektedir. Ortaya konacak olan maliyetlerle, ne yazık ki insanlarımızın toplu taşıma fiyatları da rakamları da bedelleri de değişecektir" dedi.

İstanbul'da toplu taşımaya Zam sinyali

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Emirgan Korusu'nda gerçekleşen 125 İETT Otobüsü Temini Sözleşme Töreni'ne katıldı.

Tören öncesi konuşma yapan İmamoğlu, ÖTV ve KDV'nin artırılmasına ilişkin megakentte toplu taşımaya zam geleceğinin sinyalini verdi. İmamoğlu, "Eğer bu yükler, kamu hizmetlerinde de en üst seviyeye taşındığı takdirde, ekstra bir yük olarak bunun vatandaşlarının sırtına yük olması kaçınılmazdır. Ortaya konacak olan maliyetlerle, ne yazık ki insanlarımızın toplu taşıma fiyatları da rakamları da bedelleri de değişecektir" ifadelerini kullandı.

"Cumhurbaşkanlığı onayı olmadığı için alımı gerçekleştiremedik"

İstanbul'da şu anda hizmet veren İETT otobüslerinin yaş ortalamasının 10 buçuk olduğunu belirten İmamoğlu, "Otobüs alımı meselesi İstanbul Büyükşehir Belediyemizin hep gündeminde oldu. Göreve geldiğimiz an itibariyle, ihtiyaç duyduğumuz otobüs alımı konusunda hızlı bir adım attık. Görüşmelerimizi yaptık ve bir uzun vadeli krediyle, hızlıca 300 otobüs alımıyla ilgili süreçleri tamamladık. Hatta İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'mizden oy birliğiyle karar çıkmasına rağmen, 3 yılı aşkın süredir ne yazık ki Cumhurbaşkanlığı onayı olmadığı için, o alımımızı gerçekleştiremedik. Öz kaynaklarımızla bahsettiğimiz o uzun vadeli kredi imkanı olmadan, ne yazık ki kısa vadeli ödeme koşullarını yerine getirmek zorunda kalarak, İETT filomuza otobüs katma konusunda büyük fedakarlıklar yaptık. Yıl sonundaki teslimlerle beraber 252 adet otobüsü bu süreçte İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesine katarak İstanbulluların daha genç bir filoda hizmet almalarını sağlamış olduk" dedi.

"Yaşanan zamlar hizmetimizi çok zorlaştırmaktadır"

İmamoğlu, KDV, ÖTV, akaryakıt zammı ve döviz etkisi nedeniyle toplu taşımanın ciddi oranda etkilediğini belirtti.

"KDV ve ÖTV artışları, aynı zamanda yaptığımız bu alımlardaki dövizin etkisi ve akaryakıt başta olmak üzere yaşanan diğer zamlar, bizim vatandaşa hizmetimizi çok zorlaştırmaktadır" diyen İmamoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu bağlamda böylesi toplumsal hizmetlerin en üst seviyede vergilendirilmesi, yanlış bir politikadır. Daha önce 11 Büyükşehir Belediye Başkanı olarak yaptığımız toplantılarda, ÖTV ve KDV'nin alınmaması gerektiği noktasında önerilerimizi iletmiştik hükümete. Ortaya konulan bu vergi yükleri zaten vatandaşımızın belini bükmektedir.

Eğer bu yükler, kamu hizmetlerinde de en üst seviyeye taşındığı takdirde, ekstra bir yük olarak bunun vatandaşlarının sırtına yük olması kaçınılmazdır. Ortaya konacak olan maliyetlerle, ne yazık ki insanlarımızın toplu taşıma fiyatları da rakamları da bedelleri de değişecektir.

Bu bağlamda alınan ve alınacak olan ekonomik tedbirler yürürlüğe koyulurken, yapılacak işlemlerde kamu hizmetinin en üst seviyede işletildiği mekanizmalarda, bizim gibi belediyeler başta olmak üzere, kurumların hizmetlerinde bu tarz vergilendirmelerin acilen gözden geçirilmesi şarttır. Sadece ÖTV, KDV ve otobüs alımlarında değil, metro hizmetlerinde maruz kaldığımız vergiler, elektrik tüketiminin metro başta olmak üzere en üst seviyede zamların bu hizmetlere getirmiş olduğu yük ve bunun gibi hususlarda, belediyelerle hükümetin yetkililerinin bir araya gelip, tartışarak, bunu vatandaşımızın sırtına ekstra yük olarak binmesini engellemek şarttır."

AdminAdmin