İSTANBUL
Giriş Tarihi : 03-01-2023 10:42

İstanbullular zehir soluyor: 4 ilçeye dikkat!

Türk Toraks Derneği’nden Doç. Dr. Nilüfer Aykaç, son 24 saatte Esenyurt, Kadıköy, Kağıthane ve Mecidiyeköy’de hava kirliliğinin 4 kat arttığına dikkat çekerken Prof. Dr. Bayram ise “Hava kirliliği özellikle kronik hastalığı olanlar, yaşlı ve çocuklar gibi hassas gruplar olmak üzere insan sağlığını olumsuz etkileyecek düzeylere çıkmıştır” dedi.

İstanbullular zehir soluyor: 4 ilçeye dikkat!

İstanbul’da son bir haftada hava kirliliği ciddi boyutta artış gösterdi. Kirlilik beraberinde sağlık endişelerini beraberinde getirdi.
Habertürk'ten Demet Demirkır'ın haberine göre Türk Toraks Derneği Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Nilüfer Aykaç, megakentlileri uyardı. Doç. Dr. Aykaç, “Son 24 saate bakıldığında Esenyurt, Kadıköy, Kağıthane, Mecidiyeköy'de PM10 açısından DSÖ’nün izin verdiği 24 saatlik eşik değerin (45μg/m3) 4 katı kadardır. "Türkiye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın hava kalitesi istasyonlarının verilerine bakıldığında İstanbul’da son 1 haftadır, Adalar dışında hemen hemen tüm istasyonlarda kirlilik boyutundaki artışın önemlidir. Ayrıca son 24 saate bakıldığında Esenyurt, Kadıköy, Kağıthane, Mecidiyeköy'de PM10 açısından DSÖ’nün izin verdiği 24 saatlik eşik değerin (45μg/m3) 4 katı kadardır" dedi.

Havaların soğuması, sobaların yakılması….

Türk Toraks Derneği 1. Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Bayram, havaların soğuması ve kalorifer ile sobaların yanmasıyla hava kirliliğinin daha da artmaya başladığını söyledi: “İstanbul’da başta Esenyurt, Kağıthane ve Göztepe olmak üzere birçok semtte (bölgede) hava kirliliği özellikle kronik hastalığı olanlar, yaşlı ve çocuklar gibi hassas gruplar olmak üzere insan sağlığını olumsuz etkileyecek düzeylere çıkmıştır. Başta partiküler madde (PM10) ve azot dioksit (NO2) gibi hava kirleticilerin düzeyinde artışlar söz konusudur.”

Korunma yolları neler?

Hava kirliliğinden korunmanın yollarını anlatan Prof. Dr. Bayram, şu önerilerde bulundu:

>> Hava kirliliğinin yoğun olduğu dönemlerde özellikle yaşlı, çocuk ve kronik hastalığı olan hassas grupların iç ortamda kalmaları uygun olur.

>> Hastaların şikayetleri artıyorsa, doktorlarına başvurmalı, gerekiyorsa tedavileri yeniden düzenlenmelidir.

>> Kaloriferlerin yoğun olarak yakıldığı, sabah ve akşam saatlerinde pencereler kapalı tutulmalı, gerekiyorsa evler gün ortası saatlerde havalandırılmalıdır.

AdminAdmin