EKONOMİ
Giriş Tarihi : 04-09-2023 23:53

İşte emekli ve memurun 3 adımlı zam takvimi: Kim ne kadar alacak?

Emekliye ara zam düzenlemesi için çalışmalar sürüyor, gözler Ekim ayına çevrildi. 2024 Ocak zammı için de oranlar geliyor. TÜİK Ağustos ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. SSK, Bağ-Kur emekli maaşı ve memur maaşları için şimdiden enflasyon farkı oluştu. Toplu sözleşme zammı resmileşti. Memur ve emekli zammı için ipuçları güçlendi. İşte yeni hesapla meslek meslek emekli ve memur maaşları tablosu...

İşte emekli ve memurun 3 adımlı zam takvimi: Kim ne kadar alacak?

Sabah Gazetesi'nden Mete Dirice'nin haberine göre emekli ve memur Ocak zammı için Temmuz ve Ağustos ayı verileri geldi. Toplu sözleşme zammı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Öte yandan emekliye ara zam ve ikramiye ödemesi için çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Ekim ayında Meclis'in açılmasıyla beraber düzenleme masaya gelecek. En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? İşte memur maaşları hesaplama tablosu ve yeni rakamlar..

1. ADIM: TOPLU SÖZLEŞME ZAMMI KESİNLEŞTİ

3,7 milyon memur ve 2,7 milyon memur emeklisinin merakla beklediği toplu sözleşme görüşmeleri sona erdi. Memurlar 11 iş kolunda birçok sosyal hak elde ederken, toplu sözleşme zammı da 2024 yılının ilk yarısı için yüzde 15 ikinci yarısı için yüzde 10, 2025 yılının ilk yarısı için yüzde 6, ikinci yarısı için yüzde 5 oldu.

2. ADIM: EMEKLİYE ZAM DÜZENLEMESİ

Milyonlarca emekli için bir ara zam konuşulurken şimdi ek olarak bir ikramiye ödenmesi de gündeme geldi. Yaklaşık 17 milyon emekli her Ramazan ve Kurban bayramlarında iki kez ikramiye alıyor.

Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığına talimatını verdi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in mali disiplin için yol haritasını çizmesi ve OVP'nin de temellerinin atılmasıyla beraber emekliye zam konusunda çalışmalar hızlandı.

CUMHURİYET BAYRAMI İKRAMİYESİ MASAYA GELDİ

Emekliye ara zam konuşulurken 100. yıla özel Cumhuriyet Bayramı emekli ikramiyesi ödenmesi de gündeme geldi. Emekli maaşları ve ikramiye için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı uzmanlarının düzenleme için hazırlık yapıyor. İyileştirme çalışması bir taraftan devam ederken yapılacak ara zam konusunun Ekim ayında TBMM'nin açılması ile gündeme gelmesi bekleniyor.

EMEKLİ İKRAMİYESİ İÇİN 5.000 TL ÖNE ÇIKTI

Cumhuriyetin 100. yılına özel bir kereye mahsus olmak üzere ödenecek ikramiye konusunda 5.000 TL rakamı öne çıkarken, son kararı Erdoğan verecek.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

En düşük emekli maaşı Ocak ve Nisan'da yapılan artışla beraber 3.500 TL'den yüzde 114'ü aşan zam alarak 7.500 TL'ye yükseldi. Kök maaşı bu rakamın altında kalan emeklilerin maaşları Hazine desteği ile 7500 TL'ye tamamlanarak ödeniyor.

Erdoğan'ın talimatını verdiği bir diğer emekli zammı düzenlemesi de taban maaşlara olacak. Burada 10 bin TL üzerinde durulan bir diğer rakam olarak dikkat çekti.

SEYYANEN ZAM OLUR MU?

İki Bakanlığın masasında yer alan emekliye zam formüllerinden bir tanesi de 2000-3000 TL gibi bir her emekliye seyyanen zam verilmesi.

BÜTÇE ÇALIŞMASI SONRASI DETAYLAR NETLEŞECEK

Emekliye zam, ikramiye ve zam konusunda Hazine ve Maliye ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının bütçe ve teknik çalışması sonrası detaylar netleşecek. Konu 15,5 milyon SGK ve Bağ-Kur, 2,7 milyon memur emeklisini ilgilendiriyor. Düzenlemenin 18 milyonu aşkın vatandaşı ilgilendirmesi nedeniyle bütçe çalışmaları büyük önem arz ediyor. Bakan Mehmet Şimşek ve Bakan Vedat Işıkhan çalışmaları tamamlaması sonrası Erdoğan'a sunum yapacak. Son kararı Erdoğan söyleyecek.

EMEKLİ VE MEMUR ZAMMI İÇİN RAKAMLAR NE DİYOR?

Temmuz enflasyonu da yüzde 9,49 olarak kayıtlara geçmişti. Ağustos ayı enflasyon rakamları açıklandı. Buna göre enflasyon aylık bazda yüzde 9,09 arttı. Tüketici Fiyatları Endeksi de 1614,31 seviyesine yükseldi.

2 AYLIK ENFLASYON FARKI OLUŞTU

Temmuz ve Ağustos ayı enflasyon rakamlarının açıklanması sonrası 2 aylık enflasyon farkı kesinleşti. 2 aylık enflasyon oranı yüzde 19,43 oldu. Yani 2 aylık süreçte memur enflasyon farkı da yüzde 12,67 olarak hesaplandı. Bu rakam yüzde 15'lik toplu sözleşme zammı ile yeniden hesaplandığında yüzde 29,57'lik zam oranı şimdiden netleşti.

2 aylık rakamlara göre;

SSK, Bağ-Kur emekli zammı refah payı hariç yüzde 19,43
Memur enflasyon farkı yüzde 12,67
Toplu sözleşme zammı yüzde 15
Memur zammı yüzde 29,57

3. ADIM: EMEKLİ VE MEMUR OCAK ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Memurlar her yıl Ocak-Temmuz döneminde tıpkı SGK, Bağ-Kur emeklileri gibi zam alıyor. Burada SGK ve Bağ-Kur emeklileri doğrudan 6 aylık enflasyon oranı kadar zam alırken, memur zammı hesaplamasında işin içine toplu sözleşme giriyor. Bir önceki dönem verilen toplu sözleşme zammının üzerindeki 6 aylık enflasyon oranı memur enflasyon farkı olurken, burada yeni dönemin toplu sözleşme zammı ilave edilerek nihai memur zam oranı hesaplanıyor.

Merkez Bankası'nın son yayımladığı enflasyon beklenti anketi sonuçlarına göre 6 aylık enflasyonun yüzde 33,13 olması bekleniyor. Bir önceki dönem olan Temmuz'da yüzde 6'lık bir toplu sözleşme zammı söz konusuydu.

Yani herşey beklentilere göre ilerlerse yüzde 25,59'lik bir memur enflasyon farkı oluşacak. Bu rakama yüzde 15'lik toplu sözleşme zammı ile yeniden hesaplandığında yüzde 44,42'lik bir zam oranı söz konusu olacak.

OCAK 2024'TE MEMUR ZAMMI, EMEKLİ ZAMMI İÇİN REFERANS OLACAK

Hesaplamalara dikkatle bakıldığında memur zammı, 6 aylık enflasyon rakamının 10-11 puan daha üzerinde olacak. Yine bu rakamlara göre hesap yaptığımızda ek zam SGK, Bağ-Kur emekli zammı 6 aylık enflasyon oranı yani yüzde 33,13 kadar olacak.

EMEKLİ MAAŞI DÜZENLEMESİ İÇİN KADEMELİ FORMÜL MASADA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın dosyasında emekliler için kademeli zam formülü de bulunuyor. Buna göre emeklilerin kök maaşlarına göre;

Yüzde 45, yüzde 40, yüzde 35 ve 30 zam verilmesi gündemde olacak.

6 aylık beklenen rakamlara göre;

SSK, Bağ-Kur emekli zammı refah payı hariç yüzde 33,13
Memur enflasyon farkı yüzde 25,59
Toplu sözleşme zammı yüzde 15
Memur zammı yüzde 44,42

İŞTE MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİNİN MESLEK MESLEK YENİ MAAŞ TABLOLARI:

1-002.jpg

2-002.jpg

3-001.jpg

AdminAdmin