EKONOMİ
Giriş Tarihi : 27-07-2023 14:00

İşte Yıl sonunda Doların geleceği yer!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahminini 22,3'ten yüzde 58'e yükseltildiğini duyurdu. Ekonomistler rapor sonrası analizde bulundu.

İşte Yıl sonunda Doların geleceği yer!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, Enflasyon Raporu 2023-III'ün tanıtımı amacıyla düzenlenen bilgilendirme toplantısında sunum gerçekleştirdi. Erkan, kur ve mali tedbirler sebebiyle enflasyonda artış yaşanacağını kaydetti. Erkan, Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahminini 22,3'ten yüzde 58'e yükseltildiğini duyurdu.

Ekonomistler Erkan'ın açıklamaları şöyle yorumladı:

Hayri Kozanoğlu: Yılın ilk 6 ay enflasyonu %19,77 idi. Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahmini %58. Bu yılın son 6 ayında fiyatların %31,9 artması demek. Aylık ortalama artış %5,4 bekleniyor. Döviz kuru enflasyona paralel artarsa dolar yıl sonunda 36 TL olacak!

Hakan Kara: TCMB basın toplantısına dair ilk izlenimim:
Yapılan analizler önceki döneme göre daha gerçekçi ve konuşmanın teknik içeriği belirgin bir şekilde güçlenmiş.

İris Cibre: Enflasyon kısa vadede yükselecek fakat 2024 de dezenflasyonist sürece geçilecek
Ama Bu arada Kur geçişkenliği yükseldi????
2025 kalıcı düşük enflasyon ve yatırımlarla desteklenmesi bekleniyor.

Bu beklentiler muhtemelen iyimserdir:)

Benim 2023 beklentim 65%
2024 ise seçim var öngöremiyorum
2025 matrikste bir hayal:)

Fakat MB nin de uzun süre yüksek enflasyon ile yaşayacağımızı açıklamış olması korkutucu.

Oğuz Demir: Dezenflasyon süreci... Önümüzdeki yıl ortasına kadar %70'e kadar çıkacak sonra düşecek! Biz her seferinde tahmin ettikleri ya da tahmin ettiklerinin ötesindeki çıkışları yaşadık da düşüşler pek de tahmin ettikleri gibi olmadı! Öte yandan önümüzdeki bir yıllık enflasyon beklentisi %70 ama politika faizi %17,5! Dur bakalım.. 2023 yıl sonu %58 2024 yıl sonu %33 TCMB'nin enflasyon tahmini. Son yıllardaki enflasyon tahminindeki becerisini de düşünürseniz daha bir buçuk yıl daha yüksek enflasyonla yaşayacaksınız diyor. Cidden bitmişiz biz!

Uğur Gürses: Hafize Gaye Hanıma şu soru anlamlı olur: "TL tutularak hangi enstrüman sizin enflasyon tahmininize göre vatandaşın tasarruflarını koruyabilir?"

"Yüzde 45'lere giden mevduat faizlerini" sorun mu görmüş sayın başkan? Enflasyon yüzde 60'a koşarken?

AdminAdmin