EKONOMİ
Giriş Tarihi : 20-03-2023 22:42

Merkez'den döviz için ‘seçim’ talimatı

Yüksek cari açık kaynaklı olarak TL üzerindeki baskı artarken, Merkez Bankası’ndan yeni bir 'seçim hamlesi' daha geldi. Bankalara, "döviz fazlası olanlara doları daha yüksek kurdan satın" talimatı gönderildi.

Merkez'den döviz için ‘seçim’ talimatı

Bloomberg’den Aslı Kandemir’in konuya yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre, TCMB, bankalardan net döviz fazlası olan firmalara doları daha yüksek kurdan satmalarını istedi.

TCMB, döviz fazlası olan ve firmalara ve bireysel yatırımcılara doların 19,15 yerine 19,20 liradan satılmasını istedi.

TCMB talimatına göre, net döviz açığı olan firmalar ise daha düşük kurdan döviz alabilecek.

TCMB, konuyla ilgili yorum yapmadı.

TCMB’nin döviz talebini azaltmak için attığı adımların sonucu olarak, son aylarda bankalar arası piyasada ve bankaların müşterilerine satışlarında, dövizde alım satım kur farkı kademeli olarak yükseldi.

2,5 milyon dolar ve üzeri döviz alımında ise bankanın TCMB’den onay alması gerekiyor.

Seçim öncesi kur artışı istenmiyor

Bloomberg haberinde, “Lirayı sabit tutmak, Türk yetkililerin geçen yılın sonlarında yüzde 80’i aşan enflasyonu kontrol altına alma çabalarının mihenk taşı haline geldi. Yetkililer, mayıs ayındaki seçimler öncesinde kuru kontrol altında tutmak istiyor” denildi.

Haberde ayrıca, yüksek enflasyon ortamında kurların sabit tutulması çabasının ihracata zarar verdiğine işaret edilerek “Ancak artan maliyetler Türk ihracatçılarının rekabet gücünü aşındırıyor” ifadeleri yer aldı.

 

AdminAdmin