GÜNCEL
Giriş Tarihi : 13-12-2022 16:30

Peş peşe yaşanan depremlerin ardından kritik uyarılar

Son dönemde meydana gelen depremlerin ardından uyarılarda bulunan Prof. Dr. Naci Görür, “Artık depremi ciddiye alalım, yeni bir kentleşme anlayışına ihtiyaç var. Bir taraftan deprem odaklı kentsel dönüşüme hız verirken diğer taraftan da deprem dirençli kent uygulamasına hız vermeliyiz. Artık bu çağda depreme kurban vermemeliyiz” dedi. Prof. Dr. Sözbilir de "Karabiga fayı, bütün olarak kırıldığında, 6.7 büyüklüğünde deprem üretebilir." ifadelerini kullandı.

Peş peşe yaşanan depremlerin ardından kritik uyarılar

Çanakkale’nin Biga ilçesinde meydana gelen depremin ardından yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür önemli uyarılarda bulundu.

“Bu olan depremler gösteriyor ki ülkemiz ciddi bir deprem ülkesi. Değiştirecek veya başka yere göçecek halimiz yok” diyen Görür, “Depremleri durduramayız ama yerleşim alanlarımızı deprem dirençli yapabiliriz. Onun için de milletçe merkezi ve yerel yönetimlerle el ele vererek çalışmamız ve bunu istememiz lazım” ifadelerini kullandı.

“ARTIK DEPREMİ CİDDİYE ALALIM”

Görür, açıklamalarının devamında, “Artık depremi ciddiye alalım, yeni bir kentleşme anlayışına ihtiyaç var. Bir taraftan deprem odaklı kentsel dönüşüme hız verirken diğer taraftan da deprem dirençli kent uygulamasına hız vermeliyiz. Artık bu çağda depreme kurban vermemeliyiz” dedi.

Sosyal medya platformunu deprem konusunda bilgilenmek, bilinçlenmek ve deprem dirençli tutum, davranış ve talepleri geliştirmek için kullanmak gerektiğine vurgu yapan Görür, “Depremci yarıştırmaktan, o depremi bildi, bu bilmedi gibi hafifliklerden vaz geçelim. Deprem konusunda yazan arkadaşlar da kendi bildiklerini insanlara anlatmakla uğraşmalı, diğer meslektaşlarını kötülemekten vaz geçmelidir. Herkesin amacı, tuttuğu yol deprem dirençli kentler olmalıdır. Halkımıza yöneticilerimizle bunu başarabiliriz” diye konuştu.

ÇANAKKALE DEPREMİNİ YORUMLADI

Çanakkale’de meydana gelen depremi de değerlendiren Görür, Biga-Eskibalıklı merkezli depremin 4,8 büyüklüğünde, 20 km uzunluğunda olduğunu belirterek, Karabiga Fay zonu içerisinde gerçekleştiğini bildirdi.

"6.7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM ÜRETEBİLİR"

İzmir'deki Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Çanakkale'nin Biga ilçesinde meydana gelen 4.3 büyüklüğündeki depremin Karabiga fayında olduğunu belirterek, "Bu fay bir bütün olarak kırıldığında, 6.7 büyüklüğüne varan deprem üretme potansiyeline sahiptir. Bu nedenle fayın etki alanındaki Karabiga ve Çan ilçelerinde yapı stokunun deprem risk analizi açısından değerlendirilmesi gerekli" dedi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) verilerine göre, saat 06.21'de merkez üssü Çanakkale'nin Biga ilçesi olan Richter ölçeğine göre 4.3 büyüklüğünde deprem oldu. Yerin 12,12 kilometre derinliğinde meydana gelen depremde herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.

DEÜ DAUM Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, depremin ardından açıklamada bulundu. Sözbilir, şöyle konuştu:

"Deprem sonrasında araştırma merkezimizin yaptığı çalışmaya göre, depremin sismik kaynağı, Bekirli ile Karabiga ilçesi arasında uzanan Karabiga fayı olarak değerlendirilmiştir. Karabiga fayı 23 kilometre uzunluğundadır. Türkiye diri fay haritasına göre, çizgisellik sınıfında değerlendiriliyor. Yani deprem üretme ihtimali düşük, fay olarak kabul ediliyor. Fakat meydana gelen bu deprem, Karabiga fayının daha aktif bir fay sınıfında değerlendirilmesi ayrıca ayrıntılı çalışılması gerektiğini gösteriyor. Karabiga fayının bölgesel ölçekteki yerine bakıldığında, Biga Yarımadası'nı kuzeyden sınırlayan bir fay olduğu gösteriyor. Ayrıca Kuzey Anadolu Fayı'nın, Biga Yarımadası'na uzanan kollarından biri olduğu ortada. Bu fay bir bütün olarak kırıldığında, 6.7 büyüklüğüne varan deprem üretme potansiyeline sahiptir. Bu nedenle fayın etki alanındaki Karabiga ve Çan ilçelerinde yapı stokunun deprem risk analizi açısından değerlendirilmesi gerekli. Karabiga fayının jeolojik, jeofizik ve jeodezik açıdan incelenmesi, 2011 yılında yayınlanan Türkiye Diri Fay haritasının güncellenmesi gerekmektedir." 

AdminAdmin