EKONOMİ
Giriş Tarihi : 24-08-2023 18:41

Piyasalarda Sıcak Gün! Faiz Kararı Doları Sarstı

Faiz kararı sonrası, güne 27,21 TL'den başlayan dolar kuru, 26.64'e kadar düştü. Güne 29,676 TL'den başlayan euro ise, 28.99'a kadar geriledi. Borsa İstanbul'da ise alımlar hızlandı ve BIST 100 yüzde 3'ün üzerinde yükseldi. Bankacılık endeksinde yüzde 9'un üzerinde performans görüldü.

Piyasalarda Sıcak Gün! Faiz Kararı Doları Sarstı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kritik faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) politika faizini temmuz ayında 2,5 puan artışla yüzde 17,50'ye yükseltmişti. Geçen ay beklentilerin altında kalan faiz kararı ardından bu ay için de büyük bir faiz artışı beklentisi oluşmuştu. Merkez Bankası, enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın kademeli olarak güçlendirileceğini açıkladı. Yılın 8’inci faiz kararı öncesinde 27,21 TL’nin üzerinde tutunan dolar kararın ardından hareketlendi. 2 Ocak 2023’te dolar/TL 18,70 seviyesindeydi. Geçen sekiz aylık sürede TL’deki kayıp yüzde 45’in üzerine çıktı. Merkez Bankası'nın faizi 750 baz artırım yüzde 25'e çıkarmasının ardından dolarda düşüş yaşandı. Günün en yüksek seviyesi olarak dolar/TL 27,27'yi gördükten sonra kararın hemen ardından yüzde 1'in üzerinde düşüş yaşandı ve 26,67 seviyesine geriledi.

Altın fiyatlarında Son Durum

Gram altın ise 1684 lira seviyesinde işlem görürken 1620 lira seviyesine geriledi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yüksel Okşak şu ifadeleri kullandı: "Yüzde 90 sürpriz oldu. Bu hafta gelen KKM kararıyla biz şunu tartıştık. Gelecek olan politika faizinin öyle bir yere gelmesi lazım ki bu bankaları TL mevduat vermeye cezbetsin.

Borsa Yükseldi

Borsa İstanbul yüzde 2,7'lik yükselişle 7811 liradan üzerinde işlem görürken, bankacılık endeksi yüzde 9'un üzerinde değerlendi.

Yıl Sonu Enflasyon Beklentisi Yükseldi

Temmuz ayında Özel Tüketim Vergisi'nde (ÖTV) yapılan artışlar ve zamlar da enflasyon beklentilerini artırdı. Enflasyondaki artış beklentisi TL'ye olan güveni azalttı. Bu da kurlardaki yükselişi tetikle. TL’nin satın alma gücü azaldıkça yatırımcı dövize yöneldi. Artan talep de TL’nin değer kaybının hızlanmasına neden oldu. Doların artmaması için yapılan müdahaleler de Merkez Bankası’nın rezervleri üzerinde olumsuz etkiler yarattı. Brüt rezervler her ne kadar artmış olsa da Merkez Bankası’nın net rezervleri dolaylı müdahaleler nedeniyle eriyor. Mevcut verilere bakıldığında Merkez’in net rezervi eksi 61 milyar dolara kadar düştü.

AdminAdmin