EKONOMİ
Giriş Tarihi : 19-05-2023 00:51

Seçim sonrası için dolar kuru tahmini

Seçimin ilk turu ardından TL yüzde 1 değer kaybederken, Türkiye'nin kredi risk primi (CDS) 700 baz puana yaklaştı. İngiliz portföy yönetim şirketi Ashmore'dan iinci tur seçimleri sonrası için CDS ve dolar/TL için tahmin geldi.

Seçim sonrası için dolar kuru tahmini

Seçimlerin ilk turunun ardından TL günlük sınırlı değer kayıplarına devam ederken geçen hafta 500 baz puanın altına gerileyen Türkiye’nin kredi risk primi (CDS) dün 700 baz puana yaklaştı.

Seçim öncesinde 480 seviyelerine kadar gerileyen CDS, bugün yedi ayın zirvesi olan 698 baz puan seviyesini gördü. CDS’teki artış, Türkiye’nin borçlanma maliyetlerini artırıyor.

İngiliz portföy yönetim şirketi Ashmore’da araştırma şefi olan Gustavo Medeiros, CDS’in geçen yıl temmuz ayında görüldüğü gibi tekrar 900 baz puan ve üzeri seviyelere yükselebileceğine işaret etti.

Reuters’ta yer alan değerlendirmesinde Medeiros, doların da 30-31 lira seviyelerine kadar yükselebileceği tahmininde bulundu.

MERKEZ’DEN YENİ ÖNLEMLER

Hafta başında bireysel kredilerin bir miktar yavaşlaması ile sonuçlanacak yeni düzenlemeler açıklayan Merkez Bankası (TCMB), dün ise döviz mevduatları azaltmak adına yeni düzenlemeler açıkladı. TCMB’nin yeni düzenlemelerine göre bankalar bireysel tarafta döviz mevduatın artık daha büyük bölümünü TL’ye dönüştürmeye çalışacak.

Böylece 26 Mayıs hesaplama tarihinden 28 Temmuz hesaplama tarihine kadar yüzde 10’un altında ek dönüşüm yapılması halinde eksik kalan tutar menkul kıymet bloke olarak tesis edilecek.

28 Temmuz hesaplama tarihinden itibaren yüzde 30’un altında kalan bankalar ise ek dönüşüm oranının paydasında yer alan mevduat/katılım fonu tutarının yüzde 10’u oranında ilave menkul kıymet söz konusu hedefe ulaşılıncaya kadar bloke olarak tesis etmesi gerekecek.

Bankacılar bireyselde dönüşüm hedeflerinin kısa vadede iki katına yılsonuna doğru yüzde 30’a doğru artan bir takvim oluştuğuna dikkat çekti.

‘YENİ DIŞ KAYNAK YARATILMASI GEREKECEK’

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “İlk tur sonrası atılan adımlar mevcut politikada yeni döviz kaynağı ihtiyacının devam edeceği görüşümüzü destekliyor. Bireyseller için bankaların yüzde 5 yerine artık önce yüzde 10, birkaç ay sonra yüzde 30 gibi dövizden dönüşüm yapması gerekecek. Aynı zamanda yeni dış kaynak yaratılması da gerekecek” diye konuştu.

Bankacı seçim öncesi Kapalıçarşı’da yüzde 10’a yaklaşan döviz alım satım arasındaki farkın bu hafta kapanmaya başladığını, mevcut yavaşlama ile bu farkın yüzde 2’ye doğru gerileme eğiliminde olduğunu da söyledi.

Dolar/TL bu sabah güne 19,7730 civarından başladı. TL dolar karşısında seçim öncesine göre yüzde 1 değer kaybederken, depremden bugüne yüzde 4,8, yılbaşından bugüne ise yüzde 5,3 kayıp yaşadı.

Son iki yılda rekor enflasyon seviyelerinin görüldüğü ve TL’nin yaklaşık yüzde 60 değer kaybettiği Türkiye’nin uygulanan ekonomi politikalardan arta kalan hasardan toparlanmasının zaman alması beklenirken, 2023’ün kayıp bir yıl olma olasılığı yüksek görünüyor.

REZERVLER BASKI ALTINDA

Merkez Bankası’nın seçim öncesinde başlayan altın satışlarının da etkisiyle rezervleri daha da baskı altında. Rezervlere ilişkin güncel veriler bugün açıklanacak. Bugün ayrıca veri gündeminde piyasa katılımcıları anketi de yer alıyor.

Bankacılar kamu kontrollü olarak tanımladıkları kur politikasında en az ikinci tura kadar bir değişiklik beklemiyor. Uzun vadede ise politikaların sürdürülebilirliği piyasa açısından hâlâ büyük soru işaretleri barındırıyor.

İkinci tur sonrası başta ekonomi olmak üzere politikalarda değişiklik getiren bir sonuç çıkıp çıkmayacağı piyasalar açısından hâlâ en kritik soru.

MEVDUAT VE EUROBOND FAİZLERİ YÜKSELİŞTE

TCMB’nin düzenlemeleriyle tahvil tutarak bilanço risklerini artırmak istemeyen bankalar ise yüksek tutarlar için TL mevduat faizlerini yüzde 40 civarına çekmiş durumda.

Benzer şekilde kur korumalı mevduat faizleri de yükselişe geçerken, TCMB’nin yeni tahvil alımı getirebilecek son düzenlemelerinin de etkisiyle Hazine’nin TL cinsi tahvil getirileri ise bazı vadelerde yeniden tek haneye indi.

CDS’ler ise Türkiye’nin risk priminin seçim öncesine göre 200 baz puandan fazla artışla 700 baz puana yaklaştı. Ayrıca dolar cinsi eurobondlarda ise bazı vadelerde yeniden çift haneli getiri oluşmaya başladı.

Seçim sonrası bankacılık öncülüğünde sert düşüşlerin yaşandığı borsa ise dün daha sakindi. Bankacılık endeksi dün yüzde 1,1 gerilerken BIST100 endeksi dün yüzde 1,6 yükselişle günü tamamladı.

“CDS’nin geçen yıl Temmuz ayında işlem yaptığımız 900 baz puan veya üzerine yükseldiğini görebiliriz ve para biriminin enflasyona göre ayarlandıktan sonra aynı seviyelere doğru değer kaybetmesi gerektiğini varsayarsak, lira hakkında konuşuruz. Ashmore araştırma başkanı Gustavo Medeiros, “Dolar başına 30 veya 31” dedi. “Bu kabaca bir tahmin ama oldukça iyi bir tahmin.” 

AdminAdmin