SİVAS
Giriş Tarihi : 19-08-2022 00:24

Sivas'ta bal hasadı başladı

Koloni sayısı ve bal üretimi bakımından Türkiye genelinde üçüncü, çiçek balı üretiminde birinci, arıcılık işletme sayısı bakımından ise Türkiye’de ikinci olan Sivas’ta, bal hasadı başladı.

Sivas'ta bal hasadı başladı

Bal üretiminde Türkiye’de ilk sıralarda yer alan Sivas, organik bal ve arı ürünleri ile de söz sahibi olma yönünde iddiasını sürdürüyor. Koloni sayısı ve bal üretimi bakımından Türkiye genelinde üçüncü, arıcılık işletme sayısı bakımından Türkiye’de ikinci olan Sivas, zengin nektar kaynaklarına sahip olması da arıcıların yüzünü güldürüyor. 300 bine yakın arılı kovan ile kovan sayısı bakımından da Türkiye’de 7’nci sırada bulunan Sivas’ta, 3 bin 500 arıcılıkla ilgilenen üretici toplamda 7 bin kilogram bal üretimi beklenmekte.

Merkeze bağlı Gümüşdere köyünü ziyaret eden Vali Dr. Yılmaz Şimşek, bal hasadı yaptı. Arıcı kıyafeti giyerek hasadı gerçekleştiren Vali Dr. Şimşek, arıcılara bol ve hayırlı hasatlar dileğinde bulundu.

- Sivas, Çiçek Balının Başkenti

Bal üretiminde Sivas’ın çok iyi bir noktada olduğunu ifade eden Vali Şimşek, “Gümüşdere köyümüzde üreticilerimizle birlikteyiz. Onlarla beraber hasat yaptık. Sezonun ilk hasadını gerçekleştirdik. İnşallah hayırlı ve bereketli olur. Üreticilerimiz emeğinin karşılığını alır. Sivas’ımız bal üretimi bakımından çok iyi bir durumda. Biz Sivas’ımıza çiçek balının başkenti diyoruz. Arıcılık işletmesi bakımından Türkiye 2’ncisi, bal üretimi bakımından Türkiye 3’üncüsü, çiçek balı üretimi bakımından da Sivas, Türkiye birincisi. Bizlerde bu üretimin artmasını istiyoruz. Daha çok bal üreticimiz olsun istiyoruz. Şuanda yaklaşık 3 bin 500 üreticimiz var. İnşallah bu yıl iyi bir sezon ve yaklaşık 7 bin ton bal üretimi bekliyoruz.” dedi.

- Üreticiyi Destekliyoruz

Bal üretiminin artması için projelerle üreticilerin desteklendiğini de belirten Vali Şimşek şöyle konuştu: “Gerçekten Sivas bal üretimine çok elverişli bir coğrafya. Gerek faunası gerekse bitki florası bakımından çok elverişli. Bizde bu potansiyeli kullanmak istiyoruz ve üreticilerimizi de bu yönde teşvik ediyoruz. Bu anlamda başlattığımız bir porjemiz var. Tozanlı Vadisi Organik Bal Üretim Projesi. Bu anlamda da yaklaşık 6 bin kovan vatandaşlarımıza dağıttık. Yaklaşık 6 bin kilogramda petek dağıttık. İnşallah bu çaba ve çalışmalarımızla ilimizdeki bal üretimi daha da artacak ve ilimiz bal üretimi noktasında marka bir il haline gelecek. Ben tekrar üreticilerimize hayırlı ve bereketli kazançlar diliyorum. Sezonumuz hayırlı ve uğurlu olsun.”

AdminAdmin