SİYASET
Giriş Tarihi : 23-11-2023 21:24

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'tan 'yüzde 50+1' açıklaması

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, beş yıllık uygulamalar çerçevesinde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde revizyonların yapılabileceğini, bu sistemden geri dönüşün olmadığını belirtti.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'tan 'yüzde 50+1' açıklaması

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Endonezya ziyareti dönüşü uçakta gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı seçiminde uygulanan yüzde 50+1 şartına ve bu konudaki tartışmalara ilişkin soru üzerine Kurtulmuş, Türkiye’de değişenin başbakanlık sistemi olduğunu, daha önce seçimlerden sonra başbakanın parlamentodaki çoğunluğa göre belirlendiğini anlattı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle cumhurbaşkanının halk tarafından seçildiğini hatırlatan Kurtulmuş, cumhurbaşkanının geçmiş dönemde başbakanın kullandığı yetkilerin hemen hemen tamamını kullandığını aktardı.

“DÖNÜŞ YOK”

Başbakanlık sisteminden Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçildiğini belirten Kurtulmuş, şöyle devam etti:

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin kendi içerisinde, bu beş yıllık uygulamalar çerçevesinde revizyonlar yapılabilir. Tabii ki esas olan, Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nden geri dönüş yoktur.

Milletimiz üç seçimde de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni onaylamış, hem Anayasa’da hem de iki kez Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni dile getiren Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı seçerek bunu onaylamıştır.

Zaten öyle zannediyorum ki ‘Tekrar parlamenter sisteme dönelim’ talebi yakın vadede gündeme gelmeyecektir. Ama nihayetinde sisteme dair meseleleri tek tek konuşmak yerine önümüzdeki dönemde yapmayı ümit ettiğimiz, bütün partilerden de olumlu katkı sağlamasını beklediğimiz, yeni anayasa çerçevesinde tartışılmasını daha doğru buluyorum.

Asıl olan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin Türkiye’nin geleceğinde sürdürülebilirliğinin ve etkinliğinin sağlanmasıdır. Türkiye’nin artık hakikaten 12 Eylül Anayasası’nın ruhundan, prangalarından kurtulması lazım.

AdminAdmin