TEKNOLOJİ
Giriş Tarihi : 20-11-2022 22:38

Yapay zekadan kellere müjde: Bu bantla saçlarınız yeniden çıkabilecek

Çin'deki araştırmacılar, yapay zekayı kullanarak ürettikleri bandın kelliğe çare olabileceğini düşünüyor.

Yapay zekadan kellere müjde: Bu bantla saçlarınız yeniden çıkabilecek

Akademik Nano Letters dergisinde makalelerini yayınlayan araştırmacılar, ürettikleri bandın, saçların incelmesine ve sonunda yok olmasına neden olan yüksek reaktif kimyasalları nötralize ederek çalıştığını söyledi. İlk olarak fareler üzerinde denenen bantlar, kullanımdan sonraki 13 gün içinde hayvanların saçlarının yeniden çıkmasına yardımcı oldu.

Makalelerinde, kellik sorunu olan kişilerde saç foliküllerinin bir dizi faktörden zarar gördüğünü aktaran araştırmacılar, bu faktörler arasında erkek cinsiyet hormonları, iltihaplanma ya da saçlarda çok fazla reaktif oksijen türünün bulunduğunu ifade etti.

Vücudun normalde bu faktörleri kontrol altında tutmak için antioksidan enzimler kullandığını belirten araştırmacılar, yakın zamanda bu enzimlerden süperoksit dismutaz'ın "nanozim" adını verdikleri bir taklidini yaptı.

Yapay zekayı kullandılar

Öte yandan araştırmacılar deneyi bir adım öteye götürerek, yapay zekanın saç dökülmesini tedavi etmek için daha iyi bir nanozim üretip üretemeyeceğini görmek istedi.

Yapay zeka modelleriyle 91 farklı kombinasyonu test eden araştırmacılar, manganez fosfor trisülfürün (MnPS3), sürecin işlemesini sağlayacak en güçlü araç olacağında karar kıldı.

Testler ile olarak fareler üzerinde gerçekleştirilmiş olsa da, insan cildi üzerinde yapılan ilk testler de bantların serbest radikal miktarını herhangi bir hasar bırakmadan önemli ölçüde azalttığını gösterdi.

AdminAdmin