DÜNYA
Giriş Tarihi : 03-02-2023 23:33

Yargıç karar verirken ChatGPT'ye danıştı

Kolombiyalı hakim Juan Manuel Padilla otistik bir çocuğun davasında karar alırken ChatGPT'ye danıştığını açıkladı.

Yargıç karar verirken ChatGPT'ye danıştı

Kolombiya'da bir hakim, çocukların tıbbi haklarına ilişkin bir davada karar hazırlarken ABD’li teknoloji şirketi OpenAI'in sohbet robotu ChatGPT'ye danıştı.

NTV'de yer alan habere göre, Kolombiya’nın batısındaki Cartagena kentinde hakim Juan Manuel Padilla, otistik bir çocuğun ebeveynlerinin sınırlı geliri nedeniyle tıbbi randevu, terapi ve ulaşım için ücret ödemesini ortadan kaldırmaya yönelik karar vermesi gerektiği bir davada ChatGPT'den tavsiye istediğini söyledi.

'Hakimlerin yerine geçemez'

Padilla, ChatGPT ve bu tür diğer yapay zeka programlarının "metinlerin hazırlanmasını kolaylaştırmada" yardımcı olabileceğini ancak hakimlerin "yerine geçemeyeceğini" vurguladı. Bununla birlikte Padilla, 30 Ocak'ta, çocuğun tıbbi masraflarının ve nakil masraflarının sigortası tarafından ödenmesi gerektiğini belirterek çocuğun lehine karar verdi ve kararında dava hakkında ChatGPT'ye danıştığını yazdı.

Diğer taraftan, Kolombiya hukuku, mümkün olan durumlarda karar alınmasında teknolojinin kullanımına izin veriyor. Padilla, kararında belirli durumlarda sanal araçların kullanılabileceği 2022 tarihli 2213 sayılı Kanun'u uyguladığını savundu.Ancak hakim, metin üreten yapay zeka robotunun kendisine ne ölçüde yardımcı olduğunu belirtmedi.

Ne sordu?

Padilla, ChatGPT’ye şu soruyu sorduğunu açıkladı: "Çocuklar otizm tedavisi için ücret ödemekten muaf mı?"

Yapay zeka ise hakimin sorusuna verdiği yanıtta, "Evet, bu doğru. Kolombiya'daki düzenlemelere göre, otizm teşhisi konmuş reşit olmayan çocuklar tedavileri için ücret ödemekten muaftır" ifadelerini kullandı.

 

AdminAdmin