GÜNCEL
Giriş Tarihi : 02-12-2023 10:04

Yeni torba yasa teklifi neleri kapsıyor

TBMM'ye sunulan yasa teklifi ile kişilerin hesap durumları ve servetleri ücret karşılığı üçüncü taraflara verilebilecek. Teklifte ayrıca çok sayıda başka değişiklikler de yer alıyor.

Yeni torba yasa teklifi neleri kapsıyor

Ekonomiye ilişkin düzenlemelerin ağırlıklı olduğu 80 maddelik torba kanunu 64 Ak Parti’li milletvekilinin imzasıyla, 24 Kasım Cuma günü, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sunuldu. Aynı gün, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na gönderilen torba kanun taslağında vergilere ilişkin pek çok düzenleme yer alıyor. AKP tarafından TBMM’ye sunulan 80 maddelik torba yasa teklifinden ekonomi olmak üzere birçok alanda da değişiklik içeriyor.

80 maddelik torba kanun taslağında ise öne çıkan maddeler şöyle

‘KİŞİSEL VERİLER ÜÇÜNCÜ KİŞİLERLE PAYLAŞILACAK’

Artı Gerçek'ten Seda Taşkın'ın haberine göre, torba yasa teklifinde yer alan 15’inci maddeyle, Vergi Usul Kanunu’na (VUK) mükerrer bir madde daha eklenecek. Bu maddeye göre, Gelir İdaresi başkanlığı (GİB) sisteminde yer alan ve VUK’un vergi mahremiyetini düzenleyen 5’inci maddesi kapsamında üçüncü kişilerle ücretli paylaşılabilecek.

VUK 5’İNCİ MADDE NE DİYOR?

Değiştirilmesi söz konusu olan maddenin şu anki geçerli hali şöyle:

Aşağıda yazılı kimseler görevleri dolayısıyla, mükellefin ve mükellefle ilgili kimselerin şahıslarına, muamele ve hesap durumlarına, işlerine, işletmelerine, servetlerine veya mesleklerine müteallik olmak üzere öğrendikleri sırları veya gizli kalması lazım gelen diğer hususları ifşa edemezler ve kendilerinin veya üçüncü şahısların nef'ine kullanamazlar;

1. Vergi muameleleri ve incelemeleri ile uğraşan memurlar;

2. (2686 sayılı Kanunun 1'inci maddesiyle değişen bent) Vergi mahkemeleri, bölge idare mahkemeleri ve Danıştay'da görevli olanlar;

3. Vergi kanunlarına göre kurulan komisyonlara iştirak edenler;

4. Vergi işlerinde kullanılan bilirkişiler.

HESAP DURUMLARI PAYLAŞILABİLECEK

Torba kanununda yer alan 15’nci maddeyle birlikte, mükelleflerin hesap durumları, şirketlerin servet bilgileri ve gizli kalması gereken sırlar kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerle ücretli olarak paylaşılabilecek.

‘KİŞİSEL VERİLER ÜÇÜNCÜ KİŞİLERLE PAYLAŞILACAK’

Torba yasa teklifinde yer alan 15’inci maddeyle, Vergi Usul Kanunu’na (VUK) mükerrer bir madde daha eklenecek. Bu maddeye göre, GİB sisteminde yer alan ve VUK’un vergi mahremiyetini düzenleyen 5’inci maddesi kapsamında üçüncü kişilerle paylaşılabilecek bilgiler, kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerle paylaşılabilecek. Bu paylaşım karşılığında sorgu veya dönen kayıt başına 25 kuruştan az olmamak ve katılım payı alınacak.

KAMU KURUM VE KURULUŞLARINA HUZUR HAKKI ÖDENEBİLECEK

Teklifin bir başka maddesine göre ise kamu kurum ve kuruluşlarının yetkili organlarında görev alanlara, cumhurbaşkanınca belirlenecek gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucunda tespit edilecek tutarda damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın huzur hakkı ödenebilecek.

YURTDIŞI HİZMET İHRAÇLARIYLA İLGİLİ KAZANÇLARDA İSTİSNA ORANI YÜZDE 80’E ÇIKARTILIYOR

Torba yasasında yer alan bir başka maddeye göre; yurtdışından hizmet ihraçlarıyla ilgili kazançlarda istisna oranı yüzde 50’den yüzde 80’e çıkarılıyor. Yurtdışından elde edilen kâr paylarının Gelir ve Kurumlar Vergisi istisna şartları da değişiyor, kapsamı genişletiliyor.

EMEKLİLERE 5 BİN LİRA ÖDEME

Emeklilere tek seferlik 5 bin liralık ödeme düzenlemesi de komisyonda görüşülerek torba yasaya ek madde olarak eklenmesi kabul edildi. Buna göre çalışmayan emeklilere kasım ayının ilk çeyreğinde tek sefere mahsus olarak 5 bin lira ödeme yapılması, Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçerek TBMM Genel Kurulu’nda değerlendirilecek. Yasa düzenlemesine göre hem emekli olup, hem fiilen çalışmayı sürdürenlere ve ekim ayı içerisinde iş akdini fesheden emeklilere ise ödeme yapılmayacak.

Yine düzenlemeye göre Youtuberların kazançlarını vergilendirme üzerine de çalışma devam ediyor. Sosyal ağ sağlayıcısı tanımına girmeyen elektronik ortamlarda yapılan sunumlar da kapsama dahil ediliyor.

BANKA VE SİGORTA MUAMELELERİ VERGİSİ İSTİSTNASI KALDIRILIYOR

Torba yasa teklifinde yer alan bir başka maddede ise Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi istisnası, ilk konut hariç kaldırılıyor. Gerçek kişilerin; internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ve bu ortamlar üzerinden verilen bireysel kurs, eğitim, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi hizmetlerden sağlanan kazançlar ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden müstesna olacak.

KUR KORUMALI MEVDUAT VERGİSİ İSTİSNASI ALTI AY UZATILIYOR

Yine kur korumalı mevduat ve katılım hesaplarına uygulanan kurumlar vergisi istisnası 31 Aralık 2023’te sona erecekti ancak hazırlanan yasa teklifinde istisna altı ay daha uzatılıyor ve Cumhurbaşkanı’na bu süreyi altı ay daha uzatma yetkisi veriliyor.

Torba kanunun da yer alan bir başka madde de ise gerçek kişilerce, kanuni ve iş merkezi Türkiye'de bulunmayan anonim ve limited şirket niteliğindeki kurumların ödenmiş sermayesinin en az yüzde 50'sine sahip olunması ve elde edilen kar payının elde edildiği takvim yılına ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar Türkiye'ye getirilmesi şartıyla elde edilen kar paylarının yarısı gelir vergisinden muaf olacak.

CEP TELEFONLARINDAKİ ASGARİ VERGİ TUTARI GÜNCELLENECEK

Cep telefonlarındaki asgari maktu vergi tutarı, her yıl için bir önceki yılın yeniden değerleme oranı kadar güncellenecek. Düzenleme 2033 yılına kadar sürecek. Düzenlemenin, Hazine'ye etkisi 2024 yılında 250 milyon TL olacak

Yeni düzenlemeyle vergi ödeyen fenomen sayısı artacak. İnternet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden verilen bireysel kurs, eğitim, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi bazı hizmetleri vergi kapsamına alınacak. 2022 yılında, 8 bin 509 mükellefin 606 milyon lira hasılatı üzerinden 91 milyon lira, bu yıl 9 bin 676 mükellefin 921 milyon lira hasılatı üzerinden 138 milyon lira tevkifat yapıldı. Bu rakamın 2024 yılında daha da artması bekleniyor.

AdminAdmin