EĞİTİM
Giriş Tarihi : 29-12-2022 20:16

İstanbul'da doğal gaza yüzde 12 indirim yapılacak

İstanbul'da doğal gaz fiyatlarında 1 Ocak'tan itibaren yüzde 12 indirim yapılacak. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), bölgelerin bedellerinin birbirinden farklı olabileceğini aktardı.

İstanbul'da doğal gaza yüzde 12 indirim yapılacak

Sektör kaynaklarından edinilen bilgiye göre, İstanbul'da bulunan 5,5 milyon doğal gaz konut abonesinin faturasında indirim olacak.

Bu kapsamda, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu kararıyla, İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nin (İGDAŞ) sistem kullanım bedellerinde 1 Ocak itibarıyla indirime gidilecek. Bu indirim, nihai faturaya yüzde 12,13 oranında yansıyacak.

Söz konusu indirimle birlikte aylık doğal gaz faturası bin lira olan bir abonenin, yeni faturası 879 lira olacak.

İndirimin kaynağı ne? 

İndirimin kaynağının İGDAŞ'ın sistem kullanım bedellerinde yaptığı indirimden kaynaklandığı belirtildi.

İndirimin kaynağı şöyle aktarıldı:

"Doğal gaz perakende satış fiyatı, sistem kullanım bedeli ve birim gaz alım fiyatı bileşenleri ile oluşuyor. Birim gaz alım fiyatı, toptan satış şirketlerinin dağıtım şirketlerine uyguladığı toptan satış fiyatından oluşuyor.

Yasa gereği toptan satış fiyatları, taraflar arasında serbest bir şekilde belirleniyor. Bu fiyata, EPDK veya başka bir kurum müdahale edemiyor.

Dağıtım bedeli olarak da bilinen sistem kullanım bedeli, şehir içi doğalgaz dağıtım faaliyeti yürüten dağıtım şirketlerinin şebeke yatırım ve işletmesi kapsamında sundukları dağıtım hizmeti karşılığında aldıkları bedel.

Bu bedel, EPDK tarafından belirleniyor. Bu çerçevede, 2022-2026 uygulama dönemi için EPDK tarafından belirlenen 71 ildeki 64 dağıtım şirketi için bedeller, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Bu kapsamda İGDAŞ'ın sistem kullanım bedellerinde bir indirime gidildi."

EPDK: Her dağıtım bölgesinin bedeli birbirinden farklı olabilmektedir

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), doğal gaz toptan satış fiyatlarının taraflar arasında serbestçe oluştuğunu ve bu fiyata kurumun herhangi bir müdahalesinin söz konusu olmadığını ve bölgelerin bedellerinin birbirinden farklı olabileceğini bildirdi.

HaberTürk yazarı Bülent Aydemir de bugünkü yazısında, "Dağıtım şirketleri, tüketiciye sundukları bir metreküp doğal gaz için, 'sistem kullanım bedeli' adı altında pay alıyorlar. Genellikle dağıtım şirketleri bu payı düşürmek istemiyor, ancak hükümet alacağı kararla, sistem kullanım bedellerinde indirime gidebilir. Yani hem doğal gazda hem de elektrikte indirim söz konusu olabilir. Anlattığım bu formül, İstanbul için geçerli" diye yazmıştı. 

TIKLAYIN - HaberTürk yazarı: Doğalgaz ve elektrikte indirim geliyor!

AdminAdmin