GÜNCEL
Giriş Tarihi : 16-02-2023 00:58

Uluslararası Enerji Ajansı'ndan Türkiye'ye afet yardımı taahhüdü

Uluslararası Enerji Ajansı, yaklaşık 40 ülkeden bakanların katılımıyla, bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremler nedeniyle Türkiye'ye başsağlığı dilekleri iletilerek, afet yardımı ve iyileştirme çabalarına desteklerin sürdürüleceğinin taahhüdü verildi.

Uluslararası Enerji Ajansı'ndan Türkiye'ye afet yardımı taahhüdü

Yaklaşık 40 ülkenin enerjiden sorumlu Bakanları, Gaz Piyasaları ve Arz Güvenliği konulu bir IEA Bakanlar toplantısında bir araya geldi. Kanada Bakanı Jonathan Wilkinson'ın başkanlık ettiği ve İrlanda Bakanı Eamon Ryan ile ABD Enerji Bakanı Jennifer M. Granholm'un eşbaşkanlığını yaptığı toplantı, IEA'nın Gaz Piyasası İzleme ve Tedarik Güvenliği Görev Gücü'nün (TFG) desteğiyle düzenlendi. IEA İcra Direktörü Fatih Birol’un açılışta konuştuğu toplantıda IEA üyesi ülkelerin yanı sıra Bulgaristan, Hırvatistan, Gürcistan, Letonya, Moldova, Romanya, Slovenya ve Ukrayna ile Avrupa Komisyonu tarafından temsil edilen Avrupa Birliği'nden bakanları bir araya getirdi.

EK YOLLAR TARTIŞILDI

Bakanlar, bu ay meydana gelen yıkıcı depremlerin yol açtığı trajik can kaybının ardından Türkiye'ye en içten başsağlığı dileklerini ilettiler ve ülkedeki afet yardımı ve iyileştirme çabalarına desteklerini sürdüreceklerini taahhüt ettiler. Bakanlar, Rusya'nın Ukrayna'yı haksız yere işgalinin etkilerini, özellikle de Avrupa'daki enerji krizini sınırlamak için dayanışma içinde birlikte çalışmanın ek yollarını tartıştılar ve dünya çapında etkilenen ülkeleri desteklemek ve sürdürmek için enerji krizinin küresel etkilerini ele almak için önlemler önerdiler. 1,5°C sınırını ulaşılabilir kılmak için temiz ve sürdürülebilir bir enerji geçişine yönelik ivmeye vurgu yaptılar.

"ENERJİ GÜVENLİĞİNİ ARTIRMAK İÇİN İŞ BİRLİĞİ İÇİNDEYİZ"

Toplantıda konuşan Kanadalı Bakan Wilkinson, "Rusya'nın neredeyse bir yıl önce Ukrayna'yı işgali, IEA'nın 'Birinci Küresel Enerji Krizi' olarak tanımladığı duruma yol açtı ve bugün dünyaya açık bir mesaj göndermek için dayanışma içinde bir araya geldik. Enerji güvenliğini artırmak ve iklim taahhütlerimizi yerine getirmek için somut, iş birliği içindeyiz" diye konuştu.

"Avrupa, bu kış enerji kaynaklarımızın güvenliğini sağlamaya çalışmak için ortak, hızlı ve kararlı adımlar attı" diyen ​İrlandalı Bakan Ryan, "Önümüzdeki kışı beklerken, Bakanlar enerji krizinin etkilerini ele almak ve enerji güvenliğimizi sürdürmek için AB içinde ve Uluslararası Enerji Ajansı ile birlikte yakın iş birliği içinde çalışıyorlar. İyi haber şu ki, aldığımız önlemlerin birçoğu bizi temiz enerjiye geçişte doğru yola sokacak" ifadelerini kullandı.

"BİR FIRSAT PENCEREMİZ VAR"

ABD'li Bakan Granholm ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Uluslararası toplum, küresel gaz krizi sırasında en kötü durum senaryolarını önlemek için hızlı bir şekilde harekete geçebildi. Ancak kötü niyetli aktörlerin manipülasyonu bu kıştan sonra da devam edecek ve daha ılıman mevsimlerin geçmesini öylece umut edemeyiz. Toplayabileceğimiz en iyi analizleri ve araçları kullanarak koordineli yanıt için seçenekler hazırlamak için bir fırsat penceremiz var ve bundan yararlanmaya kararlıyız."

Katılan bakanlar, IEA'nın doğal gaz arz ve talep dinamiklerine ilişkin analizini değerlendirdiler ve Rusya'nın enerjiyi bir siyasi baskı silahı olarak kullanmasının öngörülemezliğiyle ilişkili riskleri azaltmak için planların koordinasyonu ihtiyacı konusunda hemfikir oldular. Böyle risklerin, kısa vadeli sınırlı küresel sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedarik kapasitesi eklemeleri ve Çin ekonomisinin toparlanması ve bunun küresel gaz talebi üzerindeki potansiyel etkileri ile ilgili belirsizlik bağlamında değerlendirilmesi gerektiğini vurguladılar.

"ÖNÜMÜZDE ZOR GÜNLER OLACAK"

IEA İcra Direktörü Birol, "Doğal gaz piyasaları bir miktar yara alsa da bugün birçok kişinin bir yıl önce beklediğinden daha iyi durumda. Ancak gerçek şu ki, 2023-2024 kışı muhtemelen gerçek sınav olacak. Bugün üzerinde mutabık kaldığımız somut adımlar ve gösterdiğimiz dayanışma, krizin bir sonraki dalgasıyla yüzleşmeye hazır olacağımıza dair bana artan bir güven veriyor. Önümüzde zor günler olacak, ancak enerji güvenliği, satın alınabilirlik ve iklim nötrlüğü açısından getirileri uzun vadeli olacak" değerlendirmesini yaptı.

Bakanlar ayrıca, G7, G20 ve PTECC gibi mevcut çok taraflı mekanizmalar da dahil olmak üzere daha geniş küresel toplumla diyaloglarını genişletmeye karar verirken, bir yandan acil küresel enerji krizini ele almak için kısa vadeli önlemlerin alınmasını sağlama ihtiyacını kabul ederken, diğer yandan toplantılara devam ediyor. Paris anlaşması, sıcaklık artışını sanayi öncesi seviyelerin 1,5°C üzerinde sınırlama çabalarını da içeren hedefleri içeriyor. Bakanlar, küresel enerji güvenliği ve iklim hedeflerine ulaşmak için temiz ve sürdürülebilir enerji geçişlerini hızlandırma konusunda ortak bir vizyon geliştirmenin önemi üzerinde anlaştılar.

AdminAdmin